Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čaroben in očarljiv svet lutk

Objavljeno: Nedelja, 23.02.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
GLG Sevnica 2020 (67)

Snježana, Lea in Bernard Pungerčič z lutko v človeški velikosti, ministrom za kulturo Boltežarjem.

Začetki stalne lutkovne gledališke dejavnosti v sevniški občini segajo v leto 2010, ko sta zakonca Pungerčič na prvi pomladni dan in na svetovni dan lutk na sevniškem gradu z lutkovno predstavo Zajček išče mamico ter še s tremi lutkovnimi predstavami, delavnicami in dodatnim kulturnim programom začela kot zasebni zavod pisati zgodbo Grajskega lutkovnega gledališča (GLG) Sevnica.

GRAJSKO LUTKOVNO GLEDALIŠČE SEVNICA

GLG Sevnica 2020 (66)

Snježana Pungerčič z marioneto (lutko na nitkah)

Strokovni in umetniški vodja GLG Sevnica je Snježana Pungerčič, ki je svoje prve gledališke izkušnje skoraj desetletje nabirala kot dramska igralka v reškem mladinskem gledališču ’Porat’ in nato več kot 10 let kot zaposlena igralka lutkarica v Mestnem lutkovnem gledališču Rijeka. »Obe gledališči sta sodelovali z vrhunskimi hrvaškimi in slovenskimi režiserji ter gostovali na uglednih festivalih po svetu,« se spominja Snježana, ki se je leta 2000 preselila v Sevnico in z življenjskim sopotnikom Bernardom Pungerčičem, glede na njeno gledališko-lutkovno znanje, uresničila idejo, da bi v kraju ob Savi zaživelo lutkovno gledališče. Le-to je dobilo ob posluhu Občine Sevnica in javnega zavoda KŠTM prostore v eni izmed grajskih soban v severozahodnem stolpu sevniškega gradu, kjer domujejo lutke različnih vrst, velikosti in tipov – od naprstnih, senčnih, ročnih, javajk, marionet ... do telesnih lutk v človeški velikosti. »Vsi, ki obiščejo naš lutkovni salon, lahko lutke primejo v roke, se z njimi sprehodijo po prostoru ali celo zaigrajo delček predstave,« pove Berni ter nameni še nekaj besed lutkarski zasedbi.

GLG Sevnica 2020 (47)

Lea Pungerčič z lutko javajko (gibanje lutke se usmerja s pomočjo palic).

»Snežka je glavna režiserka in igralka, zadnja tri leta pa se z različnimi lutkovnimi vlogami uspešno vključuje v predstave tudi najina hči Lea. Vse od nastanka grajskega lutkovnega gledališča je naša stalna lutkarica Marjana Štojs. Lutkovno zasedbo skušamo dopolnjevati, zato občasno pripravimo avdicijo, a izbrani se mnogokrat zaradi zahtevnosti in resnosti sodelovanja menjavajo. Pogosto sodelujemo z likovno pedagoginjo Neno Bedek, filmskim režiserjem Jurijem Grudnom, dizajnerico in fotografinjo Nevenko Flajs, akademskim slikarjem Francem Golobom in še nekaterimi,« pojasnjuje sogovornik, ki med drugim skrbi za izdelavo lutk, scenografijo, scenarije itd. Z ženo Snježano je pomagal pri ustanovitvi lutkovne skupine Bukvice, ki deluje v okviru Valvasorjeve knjižnice Krško, poleg tega pa vodita tudi lutkovne delavnice, ki so namenjeni tako otrokom kot odraslim.

LIKOVNE IN GLEDALIŠKE LUTKOVNE DELAVNICE

V želji, da bi lutke in lutkarstvo tudi vizualno čim bolj približal otrokom in mladini, je GLG Sevnica kmalu po nastanku začel z likovnim projektom ’Sanjam o grajski lutki’ za učence osnovnih šol, ki poteka v okviru likovne vzgoje na šolah in je naletel na dober odziv. Pred osmimi leti sta snovalca nepozabnih lutkovnih dogodivščin začela še z organizacijo lutkovno-slikarske kolonije ’Lutkart’, ki poteka na sevniškem gradu ter v grajskem parku. Ustvarjena likovna dela v različnih likovnih tehnikah po zaključeni enodnevni delavnici potujejo kot razstava po sodelujočih šolah. Poseben dogodek je lutkovni festival ’Kruha in iger’, ki se prav tako odvija na sevniškem gradu. Na njem se predstavljajo izbrane šolske lutkovne skupine in skoraj vsako leto se vsaj ena lutkovna predstava iz sevniškega okolja uvrsti na republiško tekmovanje slovenskega ljubiteljskega lutkarstva v organizaciji JSKD.

LUTKOVNO GOSTOVANJE V AMERIKI

GLG Sevnica 2020 (89)

Ročna lutka Gertruda, ki v grajskem lutkovnem gledališču peče najslastnejše piškote.

Sogovornika obudita še spomin na lanskoletno tridensko jesensko bivanje v ZDA. »Po pristanku letala v Chicagu smo se z najetim kombijem odpeljali v Lemont, kjer smo več dni izdelovali scenografijo, ki je nismo mogli vzeti s seboj na letalo. Prvo lutkovno predstavo Grdi raček smo nato zaigrali v tamkajšnjem slovenskem kulturnem katoliškem domu po končani nedeljski šoli slovenščine. V naslednjih dneh smo se predstavili še slovenski skupnosti ter učenkam in učencem dveh šol slovenščine v Clevelandu, kjer smo postavili tudi razstavo izbora najboljših likovnih del ’Lutkarta’ in veseli smo, da je dogodku prisostvovala tudi slovenska generalna konzulka v Clevelandu Alenka Jerak. V Pittsburghu smo morali po zaigrani predstavi takoj na pot v Washington, kjer smo nastopili v največjem hramu kulture – Kennedy Cultural Centru. V sklopu mednarodnega ’Kids Euro Festivala 2019’ smo kot predstavniki Slovenije odigrali v angleščini Grdega račka. Z našimi lutkami in Andersenovo zgodbo o drugačnosti smo navdušili več kot 1500 gledalcev,« teče pripoved o nepozabnem popotovanju, na katerem sta bila ekipi GLG Sevnica v veliko pomoč slovenski veleposlanik v ZDA Stanislav Vidovič ter svetovalec veleposlanika Borut Žunič. »O celotni poti, iz Sevnice do Washingtona, je ljubljanski zavod Avi film posnel dokumentarec,« zaključita sogovornika ter omenita še nekaj lutkovnih gostovanj po Evropi.

SVETOVNI DAN LUTK

V počastitev svetovnega dneva lutk bo GLG Sevnica 21. marca že 11. leto pripravilo na gradu Sevnica tradicionalno lutkovno srečanje, ki prerašča v mednarodni lutkovni festival. »Želimo si, da bi to srečanje postalo posavsko in bi lutkovne skupine, tako domače kot iz tujine, lahko gostovale še na katerem izmed gradov Posavja,« je pobuda, ki ji sledi pojasnilo, da so priprave za ustanovitev muzeja lutk evropskih lutkovnih gledališč zaradi pomanjkanja sredstev preložene na »boljše čase«, a soba z lutkami na sevniškem gradu ostaja in je na voljo za ogled. »Za marsikoga so zanimive marionete, za katere pravijo, da so kraljice lutk. Z njimi je grški filozof Platon primerjal človeka – trdil je, da je človek kot marioneta v rokah bogov, njegove strasti pa niti, ki jih vodijo bogovi,« z nasmehom pove Snježana in za zaključek uprizori s hčerjo Leo še odlomek iz največkrat odigrane lutkovne predstave Grdi raček.

Smilja Radi

Članek je objavljen v  Posavskem obzorniku, ki je izšel 6. februarja 2020.
 
« Nazaj na seznam