Časopis za pokrajino Posavje
21.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Častni občan Ivan Bogovčič o vasi s tremi imeni

Objavljeno: Petek, 14.06.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
predstavitev_knjige_ivana_bogovcica_vas_s_tremi_imeni (24)

Ivanu Bogovčiču sta se ob koncu zahvalili direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj (desno) in podžupanja Katja Čanžar.

V četrtek pod večer je v malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice potekala predstavitev knjige Ivana Bogovčiča z naslovom Vas s tremi imeni. Avtor se je poglobil v zgodovino svoje rojstne vasi, ki se je najprej imenovala Bregana (tudi Wirgana in Bergana), nato Bregansko selo, danes pa se uradno imenuje Slovenska vas pri Mokricah.

predstavitev_knjige_ivana_bogovcica_vas_s_tremi_imeni (40)

Bogovčič z Rajko Križanac (levo) in dr. Ivanko Počkar

76-letni Bogovčič, ki je magistriral iz restavratorstva, med drugim dvakrat prejel Steletovo priznanje Slovenskega konservatorskega društva in Steletovo nagrado za življenjsko delo ter leta 2006 prejel naziv častnega občana občine Brežice in postal tudi častni član Društva restavratorjev Slovenije, je knjigo posvetil vasi in vaščanom, tako tistim, ki danes živijo v njej, kot tistim, ki so živeli in bodo živeli v prihodnje. »Čeprav že zdaj opažamo, da Slovenska vas počasi usiha, kar se tiče ljudi,« je pristavil. Opisal je, kako je pravzaprav prišlo do nastanka knjige. V začetku 90. let je pokojnemu ravnatelju OŠ na Veliki Dolini Jožetu Šumlaju predlagal, da bi v Restavratorskem centru skupaj s šolo pripravil projekt o kulturni dediščini ter njenem varovanju in ohranjanju. Tudi novi ravnatelj Florijan Bergant je spodbujal nadaljevanje začetega dela. Ena od projektnih nalog je bila posvečena obrtništvu v Bogovčičevi rojstni vasi, zato se je z odhodom v pokoj pred dobrimi 12 leti poglobil v to tematiko in jo razširil na celovitejši pogled na svojo vas. Želel je odstreti tančico z zgodovinskih dejstev, seveda obrtništva, kmetijske dejavnosti, ledinskih imen, jezikovnih posebnosti, priimkov in domačih hišnih imen ter vsega tistega, kar je želel, da se ohrani prihodnjim rodovom. »Še vedno se borim, da bi začeli z odnosom do dediščine, začenši z jezikom. Še danes trdim, da je treba že v vrtcu začenjati z izgrajevanjem odnosa do lastne dediščine. Najprej moraš spoštovati svoje, da lahko spoštuješ tuje,« je poudaril.

Knjiga vsebuje veliko slikovnega materiala, ki je bodisi njegova last bodisi last vaščanov in nekaterih ustanov, ki so mu pri tem priskočili na pomoč, za kar jim je iz srca hvaležen. Kot je Bogovčič, ki že dolga leta živi v Ljubljani, redno pa se vrača v svoj rojstni kraj, kjer s soprogo tudi vrtnarita, še zapisal v uvodu knjige, vas jemlje kot celoto, pri čemer upošteva tudi domačije na hrvaški strani, ki so bile vse do razpada Jugoslavije življenjsko vezane na slovenski del vasi. Avtor knjige je na predstavitvi še dejal, da sicer ni najbolj zadovoljen z današnjim imenom svoje vasi in bi raje videl, da bi se vas imenovala Bregana. »Zase pravim, da sem še vedno 'Brganjc', in upam, da se bo ime Bregana ohranilo.«

Direktorica Posavskega muzeja Brežice, založnika knjige, Alenka Černelič Krošelj se je avtorju zahvalila za njegov prispevek pri ohranjanju kulturne dediščine, prav tako je šla zahvala dr. Ivanki Počkar, ki je poskrbela za strokovni in jezikovni pregled knjige, in Rajki Križanac v imenu sozaložnika knjige Turističnega društva Jesenice na Dolenjskem. Slednja je poudarila, da je njihov kraj začutil pomembnost te knjige in da so izredno ponosni na vse, ki so sodelovali pri njenem nastanku. Dogodka se je udeležila tudi brežiška podžupanja Katja Čanžar.

»Ta knjiga je mogoče tudi spodbuda še za koga v občini, da se na tak način loti raziskovanja vasi,« je na koncu še povedal Bogovčič, ki je knjigo Vas s tremi imeni predstavil že 16. maja na Jesenicah na Dolenjskem, takrat bolj za sovaščane, krajane.

R. R.
« Nazaj na seznam