Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Če beseda bi doma ostala …

Objavljeno: Sobota, 07.12.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
jskd_oi_brezice_obmocno_srecanje_literarnih_ustvarjalcev (6)
V organizaciji JSKD Območne izpostave Brežice je v sredo, 4. decembra, potekal literarni večer že 22. območnega srečanja literarnih ustvarjalcev z naslovom Če beseda bi doma ostala …, ljubitelji literature so se zbrali v avli Doma kulture Brežice.

Večerno literarno vzdušje je z igranjem na violino pričela ak. glasbenica in prof. violine na GŠ Brežice Lara Rimac. Po besedah Lučke Černelič z JSKD Območne izpostave Brežice območna literarna srečevanja vsa leta pripravljajo z namenom, da beseda literarnih ustvarjalcev res ne bi ostajala v domačih zavetjih, da bi ujete in zapisane našle pot k literarnim sladokuscem, ki hrepenijo po razkritih spoznanjih, ki prinašajo veselje in zabavo, saj smo v prazničnem decembru in polni pričakovanj. Razstavljeni motivi letošnjih fotografskih razmišljanj brežiških ljubiteljskih fotografov so dodatno obogatili besedni in glasbeni dogodek. Tako so se tudi letos z vso žlahtnostjo umetniških vsebin poklonili praznovanju Ta veselega dne kulture, odprli brežiški kulturni ambient, kjer je vsak dobrodošel, vsebine le-tega pa pripomorejo k boljšemu počutju in duhovni rasti, je med ostalim poudarila Černeličeva.

Avtorji, ki so letos sodelovali na območnem srečanju so: iz Literarne sekcije Beseda pri KD Franc Bogovič Dobova – Franc Balas, Monika Bukovec, Rudi Mlinar, Karmen Molan, Rudi Stopar, Dragomila Šeško in Franc Živič; iz Gimnazije Brežice – Ana Jelenko, Tajda Lisec, Zala Rostohar in Anika Simončič; samostojno Vladimira Sumrek ter Ivana Vatovec, Jagodni izbor DU Brežice.

Prisotni literati so večer prijetno popestrili in obogatili z branjem svojih del, prispevke je izbrala, tudi za 22. priložnostno zbirko Če beseda bi doma ostala, strokovna spremljevalka Barbara Korun (pesnica, kritičarka, esejistka …), mentorica pri literarnih delavnicah, ki so se jih udeležili tudi naši literati. Korunova je pojasnila, da bere prispevke, tako da ji ime avtorja ni znano, in da rada prihaja v kraje, ki so na obrobju domovine.

V odsotnosti nekaterih avtorjev so dela brali Barbara Korun, Drago Pirman in Simona Rožman Strnad, ki je nato ob koncu z Lučko Černelič avtorjem podelila priznanje z vrtnico in izrečeno zahvalo za sodelovanje.

N. J. S.
« Nazaj na seznam