Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Celovečerec Zgodba Save predvajan tudi v Krškem

Objavljeno: Torek, 09.08.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
Krsko-Poletni vecer v parku-Film Zgodba Save (13)

Projekcija filma Zgodba Save je v Mestni park v Krškem privabila lepo število gledalcev.

Potem ko so celovečerni dokumentarni film »Ena za Reko: Zgodba Save« pred mesecem dni predvajali v Posavskem muzeju Brežice, so v ponedeljek, 8. avgusta, v okviru Poletnega večera v parku pripravili projekcijo še v Mestnem parku v starem krškem mestnem jedru, ki je privabila lepo množico ljudi.

Tokratni Poletni večer v parku, ki je že četrti zapored, je bil izveden v organizaciji JSKD OI Krško in Valvasorjeve knjižnice Krško v sodelovanju z Luksuz produkcijo oz. Društvom zaveznikov mehkega pristanka Krško. Odlično obiskano projekcijo dokumentarnega filma je podprla Mestna občina Krško.
Krsko-Poletni vecer v parku-Film Zgodba Save (17)

Publiko je v imenu organizatorjev Poletnega večera v parku pozdravila vodja JSKD OI Krško Tinka Vukič.Vse zbrane je v imenu organizatorjev toplo pozdravila vodja krške območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Tinka Vukič, ki je vsem zaželela prijeten večer ob ogledu filma.

Kot so zapisali v uradnem vabilu na dogodek, »reka Sava med seboj povezuje štiri države in številne ekosisteme«, v filmu pa so predstavljene dogodivščine štirih kajakašev, ki so v enajstih dneh preveslali celoten tok reke Save v Sloveniji. Film tako predstavi »lepote reke Save, ki na svoji dolgi poti ustvarja kanjone, globoke tolmune in brzice«, gledalci pa lahko vidijo tudi, kakšne so posledice človekovih posegov v reko Savo.
Krsko-Poletni vecer v parku-Film Zgodba Save (60)

Detajl iz filma »Ena za Savo: Zgodba o Savi«Zgodba Save je 84-minutni celovečerni film, ki ga je idejno zasnoval 34-letni slovenski veslač Rok Rozman iz Kranja, ki je obenem producent filma in v njem tudi igra. Film je režiral Rožle Bregar iz Radovljice, za montažo je poskrbel Denis Artač, za kamero pa Rožle Bregar in Mitja Legat. V filmu je predvajana glasba Brencl Bande, zasedbe Le Serpentine in Katalene; ilustracije k filmu je prispevala Maja Poljanc, za animiranje pa je poskrbel Mitja Legat s Tonijem Stanovnikom.

Predvajani dokumentarni film, ki z odlično zasnovano zgodbo in dragocenimi posnetki narave ter dogodivščin skupine kajakašev v gledalcu vzbudi razmislek o okoljski problematiki in ohranjanju lepot reke Save, je nastal v okviru Leeway Collective produkcije, v koprodukciji z Vizualist & LegitFilms, s pomočjo NRS, Pyranha Kayaks in Ortlieb.

Film je bil posnet leta 2021 v okviru projekta Balkan River Defence, ki si iz okoljevarstvenega vidika prizadeva za čim manj jezov na rekah Balkana; več o samem filmu in datumih ter lokacijah nadaljnjih projekcij pa si lahko preberete tukaj

A.K.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»