Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Češko-slovensko sodelovanje na razstavi

Objavljeno: Sreda, 08.11.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava Ceske sledi v valvasorjevi knjiznici (54)

Z leve: Urška Lobnikar Paunović, Jiří Kuděla in Janez Kerin

Jiří Kuděla, pred mesecem dni na novo imenovani pooblaščeni veleposlanik Češke republike v Sloveniji, je sinoči v Valvasorjevi knjižnici odprl razstavo Češke sledi, ki bo v razstavnem prostoru na ogled do 30. novembra.

razstava Ceske sledi v valvasorjevi knjiznici (52)

Komorni kvartet GŠ Krško

Pričujoča razstava Češke sledi, ki je nastala na pobudo Veleposlaništva Češke republike, postavlja obiskovalcem na ogled medsebojno sodelovanje, dediščino češko-slovenskih odnosov, ki se tkejo in prepletajo že vse od 7. stoletja, ko so bile češke in slovenske dežele povezane že v okviru t. i. Samove države, zatem preko Velikomoravskega kraljestva pa češke vladarske rodbine Luksemburžanov in celjskih grofov, 400-letnega sobivanja pod habsburško krono, pomladi narodov in čez celotno 20. stoletje. Češko-slovensko sodelovanje je doseglo vrhunec sodelovanje v skupnem prizadevanju obeh držav za članstvo v EU in NATO po letu 1989 in se razvija tudi pod temnomodro zastavo z 12 zlatimi zvezdami.

razstava Ceske sledi v valvasorjevi knjiznici (50)

Pogled na del razstavnega prostora

O tem pričajo številne sledi, če izpostavimo le nekatere od prikazanih na razstavi, denimo bogato arhitekturno dediščino tako v Ljubljani kot Pragi arhitekta Jožeta Pečnika, delo češkega gozdarja in izumitelja Jožefa Ressla, kmetijskega in vinskega strokovnjaka Bohuslava Skalickya, ki je bil med drugim ravnatelj kmetijske šole Grm, filmskega režiserja češkega rodu Františka Čapa, ki velja za enega nosilnih stebrov slovenske kinematografije, Rudolfa Inemanna in Adolf Dobrovolnya, ki sta pustila neizbrisne sledi na področju gledališke umetnosti, Antona Foerstra, avtorja prve slovenske opere Kranjski slavček, fotografa Josipa Pelikana, ki je bil vodilna osebnost slovenske fotografije v 20. stoletju, arhitekta, mestnega inženirja Ljubljane Jana Vladimirja Hraskya, ki je bil med drugim projektant Narodnega doma v Celju, Vodovodnega stolpa v Kranju, zgradbe SNG Opera v Ljubljani in železnega mostu v Radečah, zgradbe SNG Opera v Ljubljani idr., Jan Duffe je kot glavni inženir Ljubljane pripravil Splošni regulacijski načrt za mesto Ljubljana, ki je bil zatem nosilni steber njenega urbanističnega razvoja. Čehi so orali ledino tudi na razvoju medicine, dr. Filip Terč velja za začetnika moderne apiterapije pri nas, dr. Konstantin Konvalinka pri razvoju zdraviliškega turizma, dr. Jan Matoušek je bil utemeljitelj slovenske porodniške terminologije, izjemen primer sodelovanja je tudi Češka koča v Kamniško-Savinjskih alpah, na vojaških pokopališčih v Dutovljah, Logu pod Mangartom in Ukancu je zadnje počivališče več kot 2000 padlih čeških vojakov na soški fronti itd.

razstava Ceske sledi v valvasorjevi knjiznici (56)

Urška Šoštar

Skozi vsebino razstave je zbrane na otvoritvi popeljala bibliotekarka Urška Šoštar, poleg nje so o razstavi kot še enemu drobcu v mozaiku sodelovanja in tradicionalno dobrih odnosov med narodoma spregovorili tudi direktorica krške knjižnice Urška Lobnikar Paunovič, krški župan Janez Kerin in češki veleposlanik Jiří Kuděla, izvrsten spremljajoči instrumentalni program z izvajanjem skladb čeških skladateljev pa je izvedel Godalni kvartet profesorjev Glasbene šole Krško. Češko veleposlaništvo je obiskovalce počastilo s češkim vinom, okusne prigrizke pa so pripravile članice Aktiva kmečkih žena Sremič.

Priporočamo ogled izredno zanimive tekstovne in fotografske razstave na razstavljenih panojih v knjižnici.

B. M.
« Nazaj na seznam