Časopis za pokrajino Posavje
29.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čubru korona začasno odpihnila razstavi

Objavljeno: Četrtek, 14.05.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
PO 10 - rajko cuber-foto Vlado Bucalo

Rajku Čubru ljuba umetniška portretna fotografija iz njegovega osebnega arhiva, ki jo je ustvaril Vlado Bucalo.

Akademski slikar in fotograf Rajko Čuber v času epidemije z objavami slikarskih in fotografskih del na svojem Facebook profilu bogati in razveseljuje številne ljubitelje umetnosti doma in po svetu. Žal se med sledilci pojavljajo tudi posamezniki, ki jim je primoran onemogočiti dostop.

Spričo zadnje navedenega je Rajko Čuber odkrito in upravičeno nejevoljen, saj posamezniki, med njimi se znajdejo tudi takšni, kot pravi, ki se sicer v svojih očeh vidijo za sila kulturne , med njegove objave vsiljujejo svoje, ki nimajo prav nič skupnega z umetnostjo, ali pa njegove objave slik in fotografij smetijo z neumestnimi in negativnimi komentarji, ki so vse prej kot dostojni človeka: »Tudi s političnimi konotacijami ali skrajnimi političnimi stališči, ki so zame popolnoma nesprejemljivi, saj se sam nisem nikoli politično opredeljeval na leve in desne ali se kako drugače angažiral. Na podlagi tovrstnih objav se res že bojim, da nas zapušča kolektivna inteligenca.« Ne le, da mu z objavami in komentarji rušijo estetsko podobo in sporočilnost njegovih objav, ki so ljubiteljem umetnosti v času, ko je onemogočen dostop do razstavišč in drugih kulturnih ustanov še toliko bolj dragocene, nad neumestnimi objavami so osupli tudi njegovi številni sledilci, umetniki in prijatelji iz Italije, Kitajske, Japonske, Indije, Nemčije in drugih držav. »Osebno sicer zaradi izbruha epidemije nisem občutil nobene posebne stiske, ali da bi se moje življenje spremenilo, tako kot vedno ob sedmih zjutraj odidem v svoj atelje in ga praviloma zapustim šele v večernih urah. Seveda med ustvarjanjem v ateljeju ali drugimi navezujočimi opravili spremljam tudi medije in novice o tem, ali je dejansko na pohodu novodobna tretja kuga, ko se spustim tudi v ta mikrosvet bacilov, virusov in koronic, ki so nenazadnje prikazane prav lepe in se izkažejo tudi za abstrahiranje dobra tema,,« pravi Brestaničan Rajko Čuber, ki že nekaj let živi in ustvarja v starotrškem predelu Sevnice, kjer ima ob ateljeju urejeno tudi galerijo, ki je resda zaprta za javnost, a tej po predhodnem dogovoru tudi odpre vrata.

Na svojem profilu je Čuber ljubiteljem umetnosti v zadnjih mesecih ponudil na ogled večje število slikarskih platen iz svojega obsežnega ustvarjalnega opusa, med drugim slike, ki so bile izobešene na razstavi Ora et labora v letu 2016 na rajhenburškem gradu, 15x3 m velik print njegove slike, ki je vse do minulega leta krasil brežiški vodovodni stolp idr. V manjšem delu je sicer na tovrsten način objav na ogled ponudil tudi nekaj svojih novejših del, a ta načeloma ne želi objavljati, saj so dela rezervirana za razstavne postavitve. Pandemija mu je odpihnila že dve med tem časom načrtovani slikarski razstavi, ki bosta prestavljeni v prihodnje mesece, in sicer razstavo v Pilonovi galeriji v Ajdovščini ter v BV-galeriji v avstrijskem Celovcu. O opusu umetniških fotografij Rajka Čubra in možnostih njihovih prikazovanj in razstavljanj na takšen ali drugačen način pa na tem mestu niti ne gre izgubljati besed, saj je njihova količina domala nepredstavljiva, saj fond fotografij, ki jih hrani na zunanjih računalniških diskih, zaseda kar šest tera (bilijonov) enot.

B. M.
« Nazaj na seznam