Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Cvetje skozi 136 likovnih upodobitev

Objavljeno: Torek, 14.03.2017    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Razstava BoS 1
Galerijska sekcija Kulturnega društva Bistrica ob Sotli v svojih prostorih v kulturnem domu vsako leto na ogled postavi do tri razstave, večinoma domačih in okoliških ustvarjalcev. Letošnjo sezono odpirajo z razstavo likovnih del učencev Osnovne šole Bistrica ob Sotli.

Razstava »Podarjamo vam cvetje« je druga v vrsti predstavitev likovnih del bistriških osnovnošolcev v galeriji, podobno sodelovanje z galerijsko sekcijo so predstavili pred tremi leti. Tokrat na ogled postavljajo likovna dela z osrednjim motivom cvetja. Franc Grobelšek, učitelj likovnega pouka na predmetni stopnji in eden izmed mentorjev učencem v tem projektu je ob otvoritvi razstave povedal, da so učenci nalogo, da razmišljajo o motivu cvetja  v navezavi z likovnimi prvinami, vzeli zelo resno, kar se odraža tudi v kvaliteti likovnih del, ki prikazujejo od klasične upodobitve rož do upodobitve skozi različne likovne igre. Iz množice del so za razstavo izbrali po eno delo vsakega učenca od prvega do devetega razreda, tako razstava skupno obsega 136 likovnih del. Na razredni stopnji so mentorstvo izvajale učiteljice Simona Krištofič, Barbara Verbančič, Ksenja Belina, Vanja Kolar Ivačič in Andreja Dragovan.

Otvoritev, ki je potekala 10. marca na dan mučenikov, sicer je razstava prispevek k polnejšemu in lepšemu doživljanju cikla marčevskih praznikov, je vodil Andrej Čepin, vodja bistriške galerijske sekcije. Razstavo je spremljal tudi ravnatelj Bogomir Marčinkovič. V zaključnem nagovoru je povedal, da dela najmlajših in v svojem ustvarjanju iskrenih umetnikov, večkrat razstavljajo v šoli, veseli pa so, da imajo tudi priložnost predstavitVE širši publiki v galeriji. Osnovna šola in galerijska sekcija razstavo učencev prirejata na vsaka tri leta.

Uvodni kulturni program so izvedle Darja Babič Drašler, Darija Hohnjec in Irena Horvat. Trio članic gledališke skupine ŠeBi Teater je v recitacijah ljudskih pesmi ter poezije slovenskih avtorjev sprehodil skozi razsežnost simbolike cvetja v pesmi. Razstava bo na ogled postavljena do 7. aprila, vsako nedeljo med 11. in 12. uro.

Emilija Šterlek
« Nazaj na seznam