Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan konservatorsko-restavratorske delavnice Posavskega muzeja Brežice

Objavljeno: Petek, 13.04.2018    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_6316
V Posavskem muzeju Brežice so na ogled raznovrstne razstave s predmeti iz različnih materialov, obdobij nastanka, uporabne vrednosti … V konservatorsko-restavratorski delavnici skrbimo za varovanje predmetov pred poškodovanjem, propadanjem in uničenjem ter aktivno sodelujemo pri pedagoških in drugih dejavnostih.

IMG_6341
Z željo po informiranju obiskovalcev in strokovne javnosti smo v lanskem letu pričeli s projektom Znanja in veščine iz depoja, kjer se preko različnih delavnic prenašajo že skoraj pozabljena znanja in veščine na učence, dijake in druge udeležence.

V posebno veselje pa nam je predstaviti potek postopkov in del na izbranih predmetih, v okviru Posavskih muzejskih vitrin. Tako smo v četrtek, 12. aprila 2018, obeležili dan konservatorsko-restavratorske delavnice. Na javnem vodstvu po Posavski muzejski vitrini Restavriranje najdb iz groba 114 s keltskega najdišča Brežice – Sejmišče je obiskovalce nagovoril vodja konservatorsko-restavratorske delavnice akademski restavrator Aleš Vene, izjemno odkritje v letu 2017 izkopanega bojevniškega groba pa sta predstavila višja kustosinja arheologinja Jana Puhar in konservatorsko-restavratorski tehnik Jože Lorber. Sledil je voden ogled konservatorsko-restavratorske delavnice, kjer so svoje delo predstavili akademski restavrator Aleš Vene ter konservatorsko-restavratorska tehnika Jože Lorber in Davorin Prah. Tako so obiskovalci imeli možnost vpogleda v postopke njihovega dela, saj se na razstavah običajno vidijo samo rezultati.

Vir: Posavski muzej Brežice
« Nazaj na seznam