Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan slovenskih rudarjev

Objavljeno: Petek, 05.07.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Dan rudarjev v Krmelju 2019 (40)

Pogled v knjižico Krmelj nekoč do danes je prebudil marsikateri spomin domačinke Milke Senčar, ki je bila nekaj časa zaposlena v krmeljski rudniški upravi (levo). Delček spominov je odstirala v pogovoru z Anito Šiško, direktorico sevniške knjižnice, ki ima svojo enoto v Krmelju.

3. julija je praznik slovenskih rudarjev in v njihov spomin je omenjenega dne Društvo Svoboda Krmelj pripravilo v krmeljski kulturni dvorani krajši kulturni program z otvoritvijo fotografske razstave fotografa Vukašina Šobota iz Zasavja. Del spomina na rudarjenje bo ohranjala tudi drobna knjižica z naslovom Krmelj nekoč do danes, v kateri je zbrala in uredila slikovno ter besedno gradivo Nevenka Flajs.

DAN SLOVENSKIH RUDARJEV, DAN SPOMINA NA RUDNIK V KRMELJU

Dan rudarjev v Krmelju 2019 (46)

S črnobelimi fotografijami se v krmeljskem domu kulture predstavlja zasavski fotograf Vukašin Šobot.

Dan slovenskih rudarjev je spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo 3. julija 1934 začeli rudarji iz Hrastnika v jami Ojstro. Zahteve zasavskih rudarjev po izboljšanju socialnih razmer so prerasle v enega največjih »štrajkov« v zgodovini slovenskega rudarstva in pridružili so se mu tudi rudarji v Krmelju.

S prireditvijo, ki jo je Društvo Svoboda Krmelj pripravilo drugo leto zapored, želijo ohranjati spomin na rudarje, na njihovo naporno, pogosto nevarno delo, na zapuščino, ki so jo pustili svojim naslednikom. Nahajališče rjavega premoga so v kraju, ki leži dolini reke Mirne in potoka Hinja, odkrili leta 1797 in zaradi rudnika je bila v kasnejših letih zgrajena tudi »železna cesta«. Rudnik so leta 1962 zaprli in nekateri rudarji so našli delo v zasavskih premogovnikih, nekateri so se prekvalificirali in se zaposlili v novo nastalem podjetju Metalna.

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA VUKAŠINA ŠOBOTA

Osrednji motivi na razstavljenih črno belih fotografijah zasavskega fotografa, ki bo v krmeljskem domu kulture na ogled do 23. julija, so rudarji in njihovo delo. Razstava ima naslov Kota 37. To je namreč najgloblja točka (37 metrov nadmorske višine), na kateri so kopali premog v jami Ojstro pred uradnim zaprtjem Rudnika Trbovlje Hrastnik. Razstava je razdeljena na dve poglavji. Prvo riše rudarski vsakdan v jami, drugo prikazuje različne vidike ohranjanja rudarske industrijske dediščine. Celoten fotografski projekt je nastajal med letoma 2012 in 2017 in ostaja spomin na ljudi, ki so globoko pod zemljo kopali premog, s katerim so v preteklosti mnogi ogrevali svoje domove.

KRMELJ NEKOČ DO DANES

Spomin na del krmeljske preteklosti bo spominjala tudi drobna knjižica z naslovom Krmelj nekoč do danes. V njej so zbrani ključni, ne samo zgodovinski, pač pa tudi ostali podatki o življenju v Krmelju – od nekoč do danes. »Krmelj ima bogato preteklost in prav je, da je ne pozabimo,« pravi avtorica knjižice Nevenka Flajs, ki je tudi predsednica Društva Svoboda Krmelj in v svojem nagovoru na sredini prireditvi je spomnila na nekdanjo dolgoletno predsednico društva Berto Logar, ki je v letošnjem letu preminula. Njenemu spominu so se navzoči v dvorani poklonili z minuto molka.

V spremljevalnem kulturnem programu se je v uvodu z zaigrano skladbo na ksilofon predstavil domači glasbenik Jošt Fister, ki je letos končal nižjo glasbeno šolo v Sevnici, smer tolkala. Igra tudi klavir. Spomladi je uspešno opravil sprejemni izpit na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Je član šolskega pihalnega orkestra in že več kot tri leta član Godbe Sevnica. Dogodek so z zapetimi pesmimi obogatile članice pevske skupine Lokvanj iz Krmelja, ki v letošnjem letu obeležujejo 15 let delovanja, ter vodja recitacijske skupine Saša Llapushi. Prireditev je povezovala Sara Gačnik.

S. R.
 
« Nazaj na seznam
»