Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Danes je praznik knjige; v krški in sevniški knjižnici podarjajo cvetove

Objavljeno: Petek, 23.04.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Valvasorjeva knjiznica Krsko-svetovni dan knjige (25)

V Valvasorjevi knjižnici obiskovalcem podarjajo cvetove ...

Na današnji 23. april, sicer god svetega Jurija, zaščitnika viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov, praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Praznik je tesno povezan s književnostjo, saj sta na današnji dan, oba leta 1616, umrla znamenita književnika Miguel de Cervantes in William Shakespeare. V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil  23. april  za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. V Sloveniji se z geslom »Podarimo knjigo«  23. april uvaja kot dan podarjanja knjig.

Valvasorjeva knjiznica Krsko-svetovni dan knjige (10)

... na kandelabrih v parku pa nudijo bralne namige.

Temu so tudi letos pridružili v Valvasorjevi knjižnici Krško, kjer vabijo v park pred knjižnico, da si na kandelabrih ogledate bralne namige njihovih knjižničark pod sloganom "knjižničarji brez maske", ob izposoji gradiva pa obiskovalcem že tradicionalno podarjajo cvetove. V Kataloniji je namreč 23. april dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del libre), zato si ta dan Katalonci po  tradiciji podarjajo vrtnice in knjige.
Knjižnica Sevnica, svet. dan knjige (2)

V Knjižnici Sevnica je današnji svetovni dan knjige tudi priložnost za brezplačen vpis v knjižnico, kjer je na voljo več kot 80.000 enot gradiva (foto: Knjižnica Sevnica).


P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam