Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Danes ob 17. uri: Anti-Corona Blues

Objavljeno: Nedelja, 22.03.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Ivo Znidarsic

Zaigrajte danes ob 17. uri na katerikoli inštrument, tudi na orglice, če jih imate.

Pobuda slovenskih glasbenikov in ljubiteljskih ustvarjalcev k skupnemu petju ter muziciranju iz svojih domov je naletela na izjemen odziv in dobiva nadaljevanje. Z glasbo se bomo zopet družili danes ob 17. uri.

»Kakršnakoli skupinska dejavnost, četudi na daljavo – od ene do druge hiše, od enega do drugega okna in balkona ali s posnetki prek socialnih omrežij in medijev – nas lahko poveže na poseben način in zmanjša občutek osamljenosti ter nemoči,« tako pobudo slovenskih glasbenikov in ljubiteljskih ustvarjalcev k skupnemu petju in muziciranju iz svojih domov pozdravljajo tudi v Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD). »Po italijanskem vzoru se je glasba z balkonov v Sloveniji prvič zgodila minulo nedeljo, njeno nadaljevanje pa bo danes ob 17. uri. V času samooosamitve, povečanega strahu in zaskrbljenosti zaradi širjenja novega koronavirusa, ko si lahko obetamo dolgotrajne omejitve socialnih stikov, ima takšna samoorganizirana akcija pozitiven učinek na celotno populacijo,« še dodajajo pobudniki glasbenega dogodka.

GLASBA NA BALKONIH IN OB OKNIH

Dejan Tamše, tolkalec in umetniški direktor BUMfesta, eden od pobudnikov muziciranja z balkonov, pravi: »Glasbeniki za svoje ustvarjanje potrebujemo oder, ki ga zdaj, ko smo 'priklenjeni' na domove, pogrešamo. Igranje na domačih balkonih in ob oknih pa ima v okoliščinah, v katerih smo se znašli, pomembno čustveno dimenzijo in lahko vsaj za nekaj trenutkov preusmeri misli, ki so v teh dneh osredotočene na razmere, povezane s koronavirusom. Do današnje nedelje, ko bomo s skupnim petjem in igranjem nadaljevali, smo si tolkalci v bližini zadali smernice, da bomo igrali enak tempo. Če se že ne družimo, bomo vsaj povezani v enakem tempu.« Tamše vabi tolkalce, bobnarje in ostale, da se v živo in prek družbenih omrežij pridružijo Anti-Corona Bluesu, ki se bo zgodil danes, v nedeljo, 22. marca, ob 17. uri, to je uro prej kot prejšnjo nedeljo, da bo več dnevne svetlobe. »Povežimo se na daljavo, bodimo doma, ampak bodimo eno! Stopite na balkon ali k oknu. Izberite tempo 120 in zaigrajte za vse. Kakorkoli in kakorkoli. Lahko tudi na posodo,« poziva k sodelovanju.

Vir: JSKD RS, foto: S. R.
« Nazaj na seznam