Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Decembra pestro v krškem hramu kulture

Objavljeno: Ponedeljek, 14.12.2009    Rubrika: KULTURA
Decembra pestro v krškem hramu kulture Krški Kulturni dom, ki so ga pred nekaj desetletji postavili na desnem bregu reke Save, je z direktorico Katjo Ceglar posegel po bogatejših in vsebinsko pestrejših programskih vsebinah, največ prireditev pa ponuja prav december.

V pogovoru se je direktorica Kulturnega doma Krško Katja Ceglar zazrla nekoliko v preteklost in dejala, da je krški hram kulture osrednji in hkrati edini tovrstni javni zavod, ki deluje v Posavju. Njegova osnovna dejavnost je izvajanje javne službe na področju organizacije in posredovanja glasbenih, gledaliških in plesnih prireditev, razstavna dejavnost ter prireditve izobraževalnega značaja.

Ustanoviteljica Občina Krško za njegovo delovanje zagotavlja polovico sredstev, preostali del pa pridobijo predvsem z oddajanjem prostorov. Ceglarjeva je še dejala, da je njihovo osnovno poslanstvo krškim prebivalcem in tudi ostalim iz širšega okolja čim bolj kvalitetno kulturno obarvati in obogatiti življenje. „Vem, da učinki takšnega delovanja kratkoročno niso merljivi, a po nekaj več kot treh desetletjih delovanja lahko rečem, da ima naš kulturni dom številčno stalno občinstvo, ki se mu iz leta vse bolj pridružuje tudi novo, mlajše občinstvo, kar me še posebej veseli," je povedala Ceglarjeva.

Glavnina dogajanja v Kulturnem domu po navedbah Ceglarjeve poteka od približno druge polovice oktobra pa do pozne pomladi. „Poleti pa dogajanja preselimo na prosto. Največ prireditev, tako v naši organizaciji, kakor tudi zunanjih organizatorjev, se zgodi prav v decembru." Tako je bil 12. decembra koncert hrvaške glasbene skupine Cubismo, Nušićeva komedija Gospa ministrica bo na odrskih deskah 18. decembra, za 22. december pa bo na sporedu komedija Branka Đurića - Đura Čas za spremembo.

Krški Kulturni dom je v zadnjih sezonah popestril svoj program z več različnimi vsebinami. Ceglarjeva ob tem navaja, da so gledališko-glasbeni abonmaji že dolga leta utečeni in glede na število prebivalcev kar dobro obiskani. Tako je vpis letošnjega večernega abonmaja narasel. „V manjšem avditoriju, v sproščenem klubskem vzdušju, pa se že tretjo sezono odvija etno-jazz glasbeni cikel, v okviru katerega se predstavljajo nekomercialne zasedbe odličnih slovenskih in tujih glasbenikov."

Precejšen pomen za kulturo našega vsakdanjega življenja pa imajo, kot je še navedla Ceglarjeva, tudi brezplačna predavanja in predstavitve zanimivih in uglednih gostov, dobrih poznavalcev svojih področij, ki jih organizirajo enkrat na mesec. „Nekatera tudi v sodelovanju z LAS Krško. Tako se je že nekajkrat zgodilo, da smo morali obiskovalce zaradi velikega oz. prevelikega števila seliti v veliko dvorano."

V pogovoru sva se dotaknili tudi filmske dejavnosti. „V Kulturnem domu izvajamo tudi dejavnost kina, ki sicer z ekonomskega vidika prinaša finančni primanjkljaj, njegovo dejavnost pa ohranjamo predvsem zato, ker je to edini kinematograf, ki še deluje v naši občini. Podobno vlogo ozaveščanja javnosti želimo doseči tudi s t. i. ciklom Dokumentarni film meseca, v okviru katerega prikazujemo filme z različnimi vsebinami - od okoljevarstvenih, socialnih, ekonomskih..., hkrati pa gre za predvajanje filmov, ki tudi na uglednih svetovnih festivalih dobivajo nagrade," je zaključila Ceglarjeva.

M. K. (redakcija@posavje.info, marija.kalcic@posavje.info)

 

« Nazaj na seznam