Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Deset let globoških Barbar

Objavljeno: Torek, 10.12.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
10_let_vokalne_skupine_barbara (47)

Vokalna skupina Barbara z zborovodkinjo Tjašo Zidanič

V prvem decembrskem sobotnem večeru so članice Vokalne skupine Barbara iz Globokega z letnim koncertom v dvorani Prosvetnega doma Globoko obeležile prvih deset let delovanja.

Potem ko so bile pevke izbrane na avdiciji, je pred desetimi leti za vodenje takrat še ženskega pevskega zbora Globoko poskrbel Franc Kene, po dveh letih je zbor prevzela Anita Veršec, ki je z zborom zdržala pravljičnih sedem let. Po začetnem poimenovanju se je ženski pevski zbor preimenoval v Vokalno skupino Barbara, ki je ena od štirih pevskih sekcij Kulturnega društva Globoko. Poslanstvo VS Barbara je seveda petje, ki je članicam v veselje ter z njim rade obogatijo dogodke v domačem kraju in občini. Rade se odzovejo različnim povabilom, zlasti pa na tista, kjer sta doma srčnost in iskrenost.
10_let_vokalne_skupine_barbara (70)

Brežiški podžupan Bogdan Palovšnik s predsednico VS Barbara Lidijo Štarkl

Sodelujejo z različnimi društvi in institucijami ter se udeležujejo dobrodelnih prireditev, pevskih revij in gostovanj v Sloveniji ter tujini. Od lanskega septembra zbor po poteh doživetega petja vodi Tjaša Zidanič. Pod njenim strokovnim vodstvom je VS Barbara 25. maja letos na reviji Pesem Posavja osvojila prehodni pokal za najzanimivejšo glasbeno zasedbo, na kar so pevke še posebej ponosne.

Vodja JSKD OI Brežice Simona Rožman Strnad se je članicam VS Barbara zahvalila za to, da skrbijo, da je ljubiteljska kultura v Globokem in občini živa. Nekaterim od njih je podelila Gallusove značke za deset oz. pet let aktivnega udejstvovanja na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti. Srebrne so prejele Marinka Harapin, Simonca Pintarič, Milena Račič, Vita Sotlar, Lidija Štarkl, Sabina Zidanič in Vesna Živič, bronaste pa Janja Geršak, Tatjana Geršak, Barbara Kmetič, Bernarda Kmetič, Sandra Kmetič ter Zofija Urek.

10_let_vokalne_skupine_barbara (20)

Mešani pevski zbor Globoko, v katerem so združeni glasovi članic VS Barbara in članov Lovskega pevskega zbora Globoko

Pevkam je ob jubileju čestital tudi brežiški podžupan Bogdan Palovšnik, rekoč, da to, kar so Begunje za slovensko narodnozabavno glasbo, je lahko Globoko za zborovsko petje. Predlagal je tudi, da se koncert ob dvajsetletnici zbora odvije kar v brežiški Viteški dvorani, saj je bila globoška dvorana ta večer skorajda premajhna za vse obiskovalce. Ob tej priložnosti je VS Barbara podelil tudi plaketo Občine Brežice za deset let predanosti glasbi in ljudskemu izročilu ter za ohranjanje tradicije ljubiteljske glasbene kulture v kraju in občini. Na oder so prišli čestitat tudi še predstavniki drugih pevskih zborov in društev, s katerimi Barbare redno sodelujejo, največkrat z odzivom na povabila za nastop.

V prvem sklopu odpetih pesmi so se Barbare predstavile s slovenskimi ljudskimi, v drugem pa so zapele še pesmi, ki so jih na vajah naštudirale v zadnjih treh mesecih in se z njimi »poskušale svojim domačim oddolžiti za petkove večerne izostanke od doma«. Na koncertu pa niso nastopile same, saj so jim družbo delali še Kvartet Plus, katerega člani so prvič javno zapeli ravno na koncertu ŽPZ leta 2011, Mešani pevski zbor Globoko pod taktirko Mileve Kralj Buzeti (pred petimi leti so se v MePZ povezali ženski in moški glasovi domačega ženskega pevskega zbora in lovskega pevskega zbora) ter Moški pevski zbor Globoko, ki ga vodi Mihaela Komočar Gorše (članice VS Barbara so se letos septembra s kapelskimi pevci udeležile mednarodnega zborovskega tekmovanja v Sarajevu). Koncert so povezovale Zdenka Bregar Umek, Jelena Đekić in Melita Ogorevc, za glasbeno spremljavo je poskrbel Kristjan Račič. Po njem je sledilo še druženje nastopajočih in obiskovalcev, pri čemer so za dobro voljo poskrbeli člani tria Fakini.

R. R.
« Nazaj na seznam