Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Desetletje spominov z znamenitimi Krčani

Objavljeno: Petek, 20.11.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Slike našega mesta 045 (Large)

Znameniti Krčani v Slikah našega mesta

Danes, 20. novembra, se spominjamo obletnice smrti našega rojaka Adama Bohoriča, avtorja prve slovenske slovnice Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici (Arcticae horulae succisivae de Latinocarniolana literatura), katerega 500. obletnico rojstva obeležujemo letos.

Ob tej priložnosti so na JSKD OI Krško pripravili video DESETLETJE SPOMINOV Z ZNAMENITIMI KRČANI.

Krsko-gaj zasluznih obcanov-Dragotin Ferdinand Ripsl-odkritje (8)

Doprsje Adama Bohoriča v Gaju zaslužnih občanov v krškem mestnem parku

Projekt »Oblačilni videz znamenitih Krčanov« je bil zasnovan leta 2009 v času prenove Valvasorjevega kompleksa in je zaživel 30. marca 2010 na slovesni otvoritvi prenovljenega Valvasorjevega kompleksa z otvoritvijo Mestnega muzeja Krško. Idejno je projekt s prvotnim poimenovanjem »Prebivalci Valvasorjevega kompleksa« zasnovala Alenka Černelič Krošelj, takratna kustodinja Mestnega muzeja Krško, v sodelovanju s takratno vodjo OI JSKD Krško Sonjo Levičar, ob podpori in financiranju Občine Krško. Posebna zahvala gre za to tudi Bernardki Zorko in Ireni Mesinger.  

Desetletje spominov ob oživljanju desetih likov znamenitih Krčanov, ki so pomembno sooblikovali in pustili sledi v prostoru in času vse od 16. stoletja pa tja do začetka 20. stoletja, obujajo ljubiteljski igralci okoliških kulturnih društev, ki  predano in z veliko mero entuziazma uresničujejo poslanstvo in skrbijo, da projekt živi in se razvija še naprej.

P. P./vir: JSKD Krško
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte