Časopis za pokrajino Posavje
31.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Devetnajsta brežiška Fotografska razmišljanja

Objavljeno: Sreda, 18.11.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
JSKD Fotografska razmišljanja nov20-1 (Medium)

Vodja brežiške izpostave Simona Rožman Strnad in organizatorka Lučka Černelič v razstavnem prostoru

Dom kulture Brežice tudi v teh mesecih zapolnjujejo vsebine, ki v koraku z novimi časi ponujajo stik s kulturno ustvarjalnostjo domačih ljubiteljskih fotografov. Tako je bila v četrtek, 12. novembra, v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Brežice odprta že 19. območna razstava fotografij.

Na letošnji se predstavlja 18 avtorjev s 53 deli, ki sta jih izmed 133 prispelih fotografij izbrala žiranta, uveljavljena dokumentarna fotografa dr. Uroš Hočevar in Borut Krajnc. Fotografske zgodbe so v živo razstavljene v obeh nadstropjih avle Doma kulture, otvoritveni dogodek s prvim ogledom pa je potekal virtualno in sta ga v pogovoru z avtorji in žirantoma usmerjali vodja območne izpostave Simona Rožman Strnad in organizatorka Lučka Černelič.
JSKD Fotografska razmišljanja nov20-4 (Medium)

Letošnja razstava je posebna v več pogledih, izpostaviti pa je treba, da so fotografi tako k osrednji temi Prehod kot temi Splošno pristopali z izvirnim razmišljanjem in v objektive ujeli trenutek časa, ki ga živimo, pa naj gre za družbeno gibanje ali opažanja v vseobsegajoči naravi.

V obeh temah sta bili za izbrane fotografije podeljeni nagradi in več pohval. Za serijo fotografij v temi Prehod je žirijo najbolj prepričal pristop avtorja Vladimirja Bogovčiča, v splošni temi pa je najbolj pomenljiva naravoslovna fotografija iz ptičje druščine avtorja Mateja Kramžerja. Na likovno dovršeni in tematsko premišljeni razstavi se predstavljajo še Lea Babič, Branko Benčin, Branko Brečko, Mateja Gačnik, Metka Galič, Kaja Galič Lenkič, Davor Lipej, Drago Marn, Gregor Podvinski, Anita Radkovič, Venceslav Stajić, Franc Šavrič, Vinko Šebrek, Aleš Tomše, Anton Vučajnk in Branko Zupanc.

Razstava bo na ogled na FB JSKD Brežice, do konca decembra pa si jo posamezniki po predhodni najavi lahko ogledajo tudi v živo. Sklepni del fotografskih razmišljanj bo letos okronan z izdajo priložnostnega kataloga.
 
Lučka Černelič, JSKD Brežice
« Nazaj na seznam