Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dober tek iz Sevnice

Objavljeno: Nedelja, 03.10.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Kuharski recepti na razglednicah (4)

Kuharski recepti na razglednicah

Ohranjanje kulturne dediščine je izjemna odgovornost vsake generacije, njeno ohranjanje pomeni ohranjanje naših vrednot in zgodovine na temeljih, ki smo jih skupaj s predniki dolgo gradili.

Vsako leto Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije  v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine razpiše osrednjo temo, ki poveže različne akterje, letos je bila to hrana.

Poslanstvo Knjižnice Sevnica in JSKD, Območna izpostava Sevnica, je med drugim tudi ohranjanje kulturne dediščine in zato smo se odločili sodelovati ter v okviru predpisane teme zbrati recepte naših babic, jih zapisati in nato še okušati bogato dediščino naših prednikov. Povezali smo se z vsemi aktivi kmečkih žena (AKŽ Blanca, Breg, Boštanj, Budna vas, Loka pri Zidanem Mostu, Sevnica, Studenec, Šmarčna, Tržišče in Zabukovje), ki delujejo v okviru Društva kmetic Sevnica. Članice vseh aktivov so se z veseljem odzvale našemu povabilu in nam poslale recepte, ki so značilni za njihov kraj. Kot že rečeno, želimo z zapisom ohraniti izvirne recepte naših babic in tako prispevati v bogato zakladnico slovenske kulturne dediščine.

Naj še povemo, da so zbrani recepti objavljeni na razglednicah, mi pa si želimo, da se tudi vi preizkusite v kuhanju in peki slastnih dobrot iz preteklosti ter da bi izbrane jedi zadišale tudi v vaši kuhinji. V Knjižnici Sevnica smo ob tej priložnosti pripravili tudi razstavo lokalnih receptov in kuharskih knjig.

V imenu Knjižnice Sevnica Anita Šiško in JSKD OI Sevnica Katja Pibernik
« Nazaj na seznam
»