Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dobrodelni koncert za obnovo cerkvenih orgel

Objavljeno: Sreda, 03.01.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN3980 (2)

Orgle bodo po obnovi ponovno mogočno zadonele v radeški cerkvi v petek.

V župnijski cerkvi sv. Peter v Radečah
se bo v petek, 5. januarja, ob 18. uri odvijal dobrodelni koncert za obnovo velikih cerkvenih orgel.

IMG_5621 (2)

V procesu čiščenja in obnove so bile orgle razstavljene.

»Obnova pnevmatskih orgel v župnijski cerkvi je pod vodstvom mojstra Marijana Bukovška potekala od julija do oktobra 2017. V procesu čiščenja in obnove so bile razstavljene in tako je bilo več kot 1700 piščali očiščenih, obnovljenih; dotrajana oprema je bila zamenjana. V začetku septembra, ko je bil pevski kor poln piščali, je gospod Bukovšek vsem zainteresiranim predstavil same orgle in njihovo obnovo,« je sporočil župnik Miro Bergelj in dodal še nekaj zanimivosti o glasbenem inštrumentu, ki ga zaradi velikosti kot tehnične dovršenosti imenujejo tudi kraljica glasbil.

»Orgle je izdelal Franc Jenko kot opus 30 leta 1938 in letos torej praznujejo 80 let. Imajo dva manuala in pedal. Nameščenih je 24 registrov. Sestavlja jih preko 1700 lesenih in kovinskih piščali. Lahko rečemo, da so največji in najpomembnejši inštrument v našem kraju,« je pojasnil domači župnik.

Tanja Sonc

Na dobrodelnem koncertu bo nastopila tudi domačinka, mednarodno priznana violinistka Tanja Sonc (foto: osebni arhiv).

Obnova orgel predstavlja za župnijo kar velik finančni zalogaj, zato želi le-ta z dobrodelnim koncertom pridobiti nekaj sredstev. Na koncert bodo sodelovali: violinistka Tanja Sonc, organist Dalibor Miklavčič, violinistka Daria Radics in župnijski pevski zbor Sveti Peter.

S. R., foto: M. Prnaver, S. R.
« Nazaj na seznam
»