Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dokumentarni koncert: »S Pihalnim orkestrom Krško po Sloveniji«

Objavljeno: Torek, 16.04.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Dokumentarni koncert: »S Pihalnim orkestrom Krško po Sloveniji«

Z leve: povezovalec Ivan Lotrič, skladatelj Emil Glavnik, skladatelj Vladimir Mustajbašić, skladatelj Dejan Učakar in dirigent Dejan Žnideršič

V soboto, 13. aprila, so v Kulturnem domu Krško člani in članice Pihalnega orkestra Krško številnim zbranim s svojim edinstvenim nastopom, ki so ga poimenovali Dokumentarni koncert: S Pihalnim orkestrom Krško po Sloveniji, pričarali nepozabno glasbeno doživetje. Po zasnovanih slovenskih poteh jih je vodil napovedovalec Ivan Lotrič.

Dokumentarni koncert: »S Pihalnim orkestrom Krško po Sloveniji«

Krški godbeniki z dirigentom Dejanom Žnideršičem med koncertom

»Zgodovina nas uči, da je sedanjost za delo in zorenje, prihodnost pa za sanje, cilje in hrepenenje,« je ena izmed napovednih misli, ki so izzvenele ob zvokih krških godbenikov. Ti so prisluhnili tudi željam po slovenskih glasbi, ki so jih izrazili njihovi zvesti poslušalci. »Rodila se je ideja o slovenskem večeru. Prireditev je zasnovana s potovanjem po Sloveniji. Z besedo in sliko spoznavamo naravne lepote in dediščino naše dežele,« še sporočajo godbeniki v nadaljevanju ter navajajo, česa so se s prireditvijo dotaknili in kaj je pustilo sled. Kako obsežen projekt je to bil, priča podatek, da je v njem sodelovalo prek 60 fotografov, turističnih društev, turistično-informacijskih centrov in regionalnih razvojnih agencij.

Pihalni orkester Krško je nastal leta 1957 na pobudo delavcev takrat največje krške tovarne. Prvi dirigent je bil Maks Umek, leta 1975 ga je nasledil prof. Drago Gradišek. Leta 2004 je dirigentsko mesto prevzel pozavnist in domačin Dejan Žnideršič, ki uspešno nadaljuje kvalitetno zastavljeno delo svojih predhodnikov. Orkester je prejemnik najvišjih priznanj na državnih tekmovanjih in na tekmovanjih v tujini, posneli so štiri zgoščenke in en DVD. Pohvalijo se lahko tudi z uspešnimi koncerti, na njih se kot solisti predstavijo odlični domači glasbeniki. Kot največji uspeh v zadnjih letih si štejejo glasbeno-plesno-vizualni projekt »Pihalni orkester Krško v risankah«, ki si ga je v desetih predstavah leta 2015 in 2016 ogledalo skoraj 4000 obiskovalcev. Poleg koncertov doma pa so igrali v Franciji, Avstriji, Nemčiji, Italiji in tudi drugod po Evropi.

Tokratnega koncerta sta se udeležila in zbrane nagovorila ter pohvalila glasbeno in vizualno izvedbo tudi velikana slovenske glasbe skladatelj Emil Glavnik ter skladatelj in aranžer Vladimir Mustajbašić. Predsednica Darja Dobršek je v pogovoru izrazila zadovoljstvo nad izvedenim koncertom in dodala, da imajo v načrtu projekt Po Sloveniji. »Preko Zveze slovenskih godb smo k sodelovanju povabili orkestre v koncertni skupini in v 1. težavnostni skupini, da tudi oni izvedejo projekt. Omenjeni projekt pa bomo v prihodnjem šolskem letu izvajali tudi za šole, saj želimo, da bi si ga ogledalo čim več ljudi,« je še povedala Dobrškova, ki je za prireditev napisala scenarij, jo režirala in uredila celotno video produkcijo.

Mnogi obiskovalci so po dogodku nad slišanim in videnim izrazili svoje navdušenje. Vlasta Marn je zapisala: »Vrhunsko! Uživali smo! Čudovito glasbeno, vizualno in tudi poučno potovanje po naši lepi domovini. Bravo ekipa!« Jožica Naraglav: »Res je bilo čudovito. In res vredno, da si koncert ogledajo osnovnošolci.« Dirigentka Gasilskega pihalnega orkestra Loče Anita Kiralj: »Koncert je ponudil glasbeni sprehod skozi slovenske regije in tudi zgodovinski pregled dogodkov. Vse skupaj je odlično moderiral Ivan Lotrič, v ozadju pa so se predvajale prekrasne fotografije in videi različnih regijskih značilnosti. Redko kdaj me zagrabi domotožje, tokrat pa se mi je pri krasnih fotografijah Gorenjske ob spremljavi glasbe bratov Avsenik kar malo zarosilo oko. Čestitke vsem nastopajočim, ki so s svojim trudom pripomogli k izvedbi takšnega projekta, lahko so zgled ostalim ljubiteljskim orkestrom v Sloveniji.«

M. H., foto: B. Benčin
« Nazaj na seznam