Časopis za pokrajino Posavje
21.07.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dolenjevaški kulturni spev »Vsak drugače pesmi moje sodi«

Objavljeno: Ponedeljek, 11.02.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCF2096

S kulturne prireditve v Dolenji vasi

Tradicionalna prireditev »Vsak drugače pesmi moje sodi« je tudi letos potekala v organizaciji Kulturnega društva Žarek Dolenja vas, ki jo je na oder v počastitev slovenskega kulturnega praznika v dvorano domačega Večnamenskega doma postavilo 9. februarja.

DSCF2176

Ivana Vatovec (levo) in Nada Ravnikar Srpčič kot Ana Jelovškova in Julija Primic

S svojim obiskom je prireditev počastila vodja JSKD Območne izpostave Krško Tinka Vukič. Zbrane je nagovoril predsednik sveta Krajevne skupnosti Dolenja vas Matej Libenšek, ki je med izbranimi besedami povedal, da nas Zdravljica opominja: »… da moramo biti ponosni na slovenski narod, sorojake, naš jezik«, nato pa še dodal, »da znamo stopiti skupaj ne samo ob zmagah, ampak tudi v težkih časih. Da ne pozabimo na spoštovanje in potrpljenje eden do drugega.« Izrazil je tudi zadovoljstvo nad domačim kulturnim društvom, ki v domačem kraju in tudi izven njega širi pomen kulture in umetnosti. Zaključil pa je s sporočilnimi Prešernovimi verzi, ki so del slovenske himne: »… dókaj dni naj živí vsak, kar nas dobrih je ljudi!« Uvodoma je Zdravljica zadonela iz grl pevk domače sekcije ŽePZ Prepelice, ki jih vodi Mira Dernač Hajtnik. Zaradi virusnih obolenj je imela zborovodkinja nemalo težav, saj so se pevke nastopa udeležile v okrnjeni postavi, vendar so tudi v nadaljevanju s svojim prepevanjem dodale pečat prazničnemu kulturnemu vzdušju. S svojim nastopom so dogodek obogatile še članice Literarne sekcije Sanje Antonija Ban, Zdravka Brečko, Jana Cvirn, Anica Potokar Kodrič, Stanislava Vahčič in Marta Valenčak. Alenka Preskar pa se je tokrat izkazala z vezno besedo, ki je sporočala tudi pesnikove verze, ki so jih v društvu izbrali za naslov prireditve. Med nanizanimi mislimi je še dodala: »Eden hvali, in spet drugi vpije: »Fej te bodi!«. Kultura je večplastna, vsakdo ima svoj pogled nanjo, mnogi se ne ozirajo po ničemur, kar ima kulturni vonj. Živimo v času, ko ima vsakdo lahko izbiro in se odloča o svojih prioritetah. Ne bomo sodili, čeprav iz preteklosti vemo, da so bili ljudje žejni kulture, da so se celo za ceno svojega življenja trudili puščati kulturne sledi.«

Sledi tokratnega kulturnega praznika sta za sabo pustili mladi domačinki iz Starega Grada. S koreografijo Punčka iz cunj, ki jo je sama oblikovala, je nastopila četrtošolka Oddelka za sodobni ples Glasbene šole Krško Ana Volčanšek, ki pleše pod mentorstvom Rosane Horvat. Učenka 4. razreda Oddelka za kitaro iz iste glasbene šole Tia Valentinc se izpopolnjuje pod mentorstvom Mihe Koretiča. Na prireditvi je zvenu kitare dodala še svoj glas in navdušila s Prešernovo pesmijo O, vrba, pa tudi z Lainščkovo Prinesi mi rože, ki jo je zapela za zaključni del recitala. Pripravili so ga gosti iz brežiške občine, ki delujejo v Društvu upokojencev Brežice in se prepoznajo v Literarni Sekciji Jagodni izbor. V svoje vrste vključujejo pesnike, pisatelje, pevce, glasbenike in tudi igralce. Skupino vodi Ivana Vatovec, ki je tokratni program zasnovala tako s Prešernovimi, kakor z avtorskimi deli, ki so jih poleg nje izvedli Rudi Mlinar, Drago Pirman in Nada Ravnikar Srpčič. Za slišanost na prireditvi je poskrbel Uroš Slak.

M. H.
« Nazaj na seznam