Časopis za pokrajino Posavje
9.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Domovina in država nista nekaj samoumevnega«

Objavljeno: Sreda, 27.12.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_2385

Kostanjeviškemu pihalnemu orkestru dirigira Toni Homan.

Dan samostojnosti in enotnosti
so v Kostanjevici na Krki že po tradiciji obeležili z božično-novoletnim koncertom tamkajšnjega pihalnega orkestra pod taktirko Tonija Homana.

Kostanjeviški godbeniki so se domačemu občinstvu, ki je znova napolnilo šolsko telovadnico, predstavili s programom, v katerem so imele osrednjo vlogo svetovno znane božične skladbe, povezovalka koncerta Melita Skušek pa je mednje spretno in duhovito vpletala podatke o čedalje manj znanih običajih ob božično-novoletnih praznikih. V drugem delu koncerta je s pihalnim orkestrom zapel več kot 60-članski mladinsko-otroški pevski zbor kostanjeviške šole pod vodstvom Mojce Jevšnik, tako da je bilo skupaj s skoraj 40-članskim pihalnim orkestrom na odru kar 100 nastopajočih.

DSC_2398

Slavnostni govornik Matija Stipanič

Ker je koncert tudi osrednja občinska prireditev ob uvodoma omenjenem prazniku, so udeleženci prisluhnili tudi dvema govoroma. Župan Ladko Petretič je poudaril, da prazniki niso le dneva prosta dnevi, ampak dnevi, ko se spominjamo mejnikov v naši zgodovini. Dejal je, da »domovina in država nista nekaj samoumevnega in da se je zanju treba včasih tudi žrtvovati, od odločevalcev pa zahtevati, da nam ponudijo boljše, ker smo tega vredni«. »Tudi naša občina se pogosto sooča z različnimi preizkušnjami, a če bomo občani ohranili prepričanje, da je bila naša odločitev za samostojno občino pravilna, potem bomo po korakih vendarle lahko uresničili zastavljene cilje.«

Slavnostni govornik pa je bil domačin, dramski igralec in član SNG Maribor Matija Stipanič. Opozoril je na »norosti in zablode tega sveta«, vendar ima Kostanjevica »s svojo majhnosti in vrednotami narave nekakšen ščit, da lahko ublaži vse te norosti in zablode ter jih pretvori v nekaj lepega in koristnega za človeško dušo in telo«. »Praznični čas okoli božiča je čas, ko zremo vsemu novemu nasproti in je kot nalašč za razmislek o svetu, v katerem živimo. In je čas, da razmislimo tudi o tem, kaj lahko naredimo, da bo svet boljši in pravičnejši. Zdi se mi, da moramo začeti pri sebi. … Zimski čas je čas, ko se lahko malo ustavimo in zazremo vase, da se zavemo, da sreča ni samoumevna kot ni samoumeven svet, v katerem živimo,« je dejal.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte