Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Donacija podjetja A1 za posavsko potujočo knjižnico

Objavljeno: Sreda, 04.12.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Valvasorjeva knjiznica-Krsko-donacija A1-Posavska potujoča knjižnica (74)

Direktoricam in direktorju posavskih knjižnic je donacijo predal Lovro Peterlin iz podjetja A1.

V Dvorani v parku v Krškem je v torek, na Ta veseli dan kulture, potekala prireditev, na kateri je podjetje A1 štirim knjižnicam, ki delujejo na območju Posavja, predala donacijo v višini 10 tisoč evrov za nakup strokovnega in leposlovnega knjižnega gradiva za otroke in mladino za Posavsko potujočo knjižnico.

Direktorica krške knjižnice Urška Lobnikar Paunović je pozdravila številne zbrane na prireditvi, med njimi predstavnike občin Krško, Brežice, Sevnica, Radeče in Kostanjevica na Krki, nekaterih krajevnih skupnosti ter podjetja A1. Dejala je, da je to za posavske knjižnice in prebivalce posavskih občin poseben večer, v katerem širši javnosti prvič predstavljajo Posavsko potujočo knjižnico, s katero bodo sicer pričeli jeseni 2020.
Valvasorjeva knjiznica-Krsko-donacija A1-Posavska potujoča knjižnica (28)

Prireditve so se udeležili predstavniki sodelujočih občin in nekaterih krajevnih skupnosti.

Ta zgodba je nekaj posebnega, je poudarila, ker so se v njej prvič v Sloveniji povezale štiri knjižnice, vse pa so dobile podporo tudi v matičnih občinah. Posledično so bile uspešne na razpisu Ministrstva za kulturo, ki je podprlo njihovo povezovanje kot vzorčni primer v Sloveniji ter sofinanciralo velik del nakupa vozila, t. i. bibliobusa, manjkajoči znesek pa bodo prispevale sodelujoče občine, ki tudi sicer podpirajo njihovo dejavnost.
 
POTUJOČA KNJIŽNICA TUDI V NAJBOLJ ODDALJENE KRAJE
 
Valvasorjeva knjiznica-Krsko-donacija A1-Posavska potujoča knjižnica (64)

Nastop učencev OŠ Leskovec pri Krškem

Projekt Posavska potujoča knjižnica je podrobneje predstavila direktorica Knjižnice Sevnica Anita Šiško. Kot je dejala, je Posavje geografsko zelo razgibano, veliko je majhnih vasi, ki so precej oddaljene od mestnih središč, veliko je težje mobilnih prebivalcev. »Zato je prav, da tudi po naših cestah zapelje potujoča knjižnica ter da z njo v knjižnicah poskrbimo tudi za te prebivalce, naše občane, da jim pripeljemo gradivo čim bližje in na ta način izenačimo možnosti do enakopravnega dostopa do knjižničnega gradiva vsem prebivalcem
Valvasorjeva knjiznica-Krsko-donacija A1-Posavska potujoča knjižnica (84)

Kvartet saksofonov GŠ Laško - Radeče

Potujoča knjižnica je nameščena v vozilu, ki skupaj z opremo in osebjem nudi enako kvalitetne knjižnične storitve kot stacionarna knjižnica, mobilnost pa ji omogoča, da v enem dnevu doseže širši krog uporabnikov. Potujoča knjižnica se bo ustavljala v številnih naseljih na več kot 60 postajališčih: pri osnovnih šolah, vrtcih, domovih za starejše občane, varstveno-delovnih centrih, podjetjih …, prihod vozila pa bo tudi poseben družabni dogodek.
 
V imenu posavskih občine je zbrane nagovoril krški podžupan Silvo Krošelj, nekaj izkušenj s potujočimi knjižnicami – v Sloveniji jih deluje že 13 na 12 bibliobusih – pa je delila predsednica Sekcije za potujoče knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije Tjaša Mrgole Jukić. Kot je poudarila, je bilo Posavje na tem področju doslej 'siva lisa', potujoče knjižnice pa poleg knjig in ostalega gradiva »gradijo tudi odnose med ljudmi«.
 
PREPOZNALI STRAST IN POVEZOVANJE
 
Donacijo, 10 tisoč evrov ter novonastali slikanici Modri zajček in Tri čarovnije iz zbirke slovenskih otroških pravljic Lahkonočnice, je direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško, Knjižnice Brežice, Knjižnice Sevnica in Knjižnice Laško Urški Lobnikar Paunović, mag. Tei Bemkoč, Aniti Šiško in Mateju Jazbinšku, predal direktor prodaje in naročniškega sektorja v podjetju A1 Lovro Peterlin. Pohvalil je prireditev ob predaji donacije, v projektu pa so, kot je dejal, prepoznali »izredno strast« in njegovo »povezovalno naravo«, ki je redka v Sloveniji. Projekt so podprli tudi zato, ker verjamejo, da branje pomembno vpliva na razvoj družbe, skrbi za stalen napredek vsakega posameznika in spodbuja poslovno okolje.  
 
V programu prireditve, ki jo je povezovala Polona Brenčič, goste pa je sprejemal Filip Černelč v vlogi Jurija Dalmatina, so sodelovali učenci vseh posavskih glasbenih šol: kvartet flavt v sestavi Zala Plazar, Ivana Sešlar, Žanin Cesar in Neža Ganc z mentorico Ano Mlakar iz Glasbene šole Sevnica, organistka Nina Dvoršak, učenka Natalije Mustar Krajnc, iz Glasbene šole Krško, pevka Tanita Lipar (mentorica Mihaela Komočar Gorše) ob klavirski spremljavi Pierine Cavaliere Mršić iz Glasbene šole Brežice ter kvartet saksofonov Glasbene šole Laško-Radeče v sestavi Zala Lešek, prof. Neva Marn Hafner, Gal Jazbinšek in Aljaž Pajk. Poleg naštetih so zapeli še učenci Osnovne šole Leskovec pri Krškem pod mentorstvom Klavdije Mirt.
 
P. P.
« Nazaj na seznam