Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dragotina ​Ripšla počastili še z razstavo

Objavljeno: Četrtek, 17.06.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
dragotin_ferdinand_ripsl_razstava (4)

Z odprtja razstave v avli KD Krško

V sredo, 16. junija, so v avli Kulturnega doma Krško odprli razstavo »Dragotin Ferdinand Ripšl (1820–1887): Duhovnik, narodni buditelj, kronist, pesnik, strokovni pisec, sadjar«.

Z razstavo, ki jo je pripravil Posavski muzej Brežice v sodelovanju z Župnijo Videm ob Savi in Kulturnim domom Krško, so obeležili lansko 200-letnico rojstva tega izjemnega Šentjurčana, ki je s svojim raznovrstnim delom povezal tudi Posavje. Kot duhovnik je namreč služboval v Brežicah in Loki pri Zidanem Mostu ter svoje izjemno življenje sklenil na Vidmu (Krško), zato so se mu v župniji Videm ob Savi lani poklonili z Ripšlovim letom.
dragotin_ferdinand_ripsl_razstava (14)

Direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj in videmski župnik Mitja Markovič

Tako so s svojimi nagovori o pomenu Ripšlove dediščine ter odmevih v sodobnosti spregovorili tudi župani treh posavskih občin, in sicer mag. Miran Stanko (Krško), Srečko Ocvirk (Sevnica) in Ivan Molan (Brežice), pa tudi podžupanja občine Šentjur Silva Koželj, direktorica KD Krško Darja Planinc pa je poudarila, da je razstava plod dobrega medmuzejskega sodelovanja v Posavju.
 
dragotin_ferdinand_ripsl_razstava (59)

Ogled razstave o Dragotinu Ferdinandu Ripšlu

Razstavo sta predstavila avtorja, direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj in videmski župnik Mitja Markovič. Černelič Krošljeva je opisala njegovo življenjsko pot (več o njej tukaj), ki ga je popeljala tudi v Posavje oz. v že prej omenjene kraje, Markovič pa je povedal, da so med brskanjem po župnijskih arhivih našli tudi nekaj dokumentov, na podlagi katerih so ga bolje spoznali ne le kot duhovnika, kronista in sadjarja, ampak tudi kot človeka. V njegovo čast so na travniku pred župniščem zasadili tri jablane, novembra pa v Gaju zaslužnih občanov v mestnem parku odkrili njegovo doprsje. »Mene velike žene in možje naše preteklosti navdihujejo, tako da damo čim več od sebe in tudi sami s svojim delom in prizadevanjem puščamo za seboj sledi,« je zaključil. Za oblikovanje razstave je poskrbela Ana Jazbec, za prevode besedil v angleščino Klara Eva Kukovičič, za jezikovni pregled pa Klavdija Bizjak.
dragotin_ferdinand_ripsl_razstava (34)

Odprtje razstave je popestril MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur.


 
Dogodek so sooblikovali člani Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev iz Šentjurja, saj so del razstave posvetili tudi Ripšlovim prijateljem Ipavcem, njena pot pa se v čast Leta Josipa Ipavca 2021 julija seli v Šentjur. Razstavo o Ripšlu in njegovih sopotnikih 19. stoletja posvečajo tudi 30-letnici Republike Slovenije, ogledate pa si jo lahko vsak delovni dan med 10. in 12. ter 15. in 17. uro. Za vodstvo ter oglede ob drugih urah prosijo za najave na: info@kd-krsko.si ali na 07 4880 190.

P. P., foto: R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam