Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Društvo Mokriške vrane je praznovalo tretje leto in prejelo priznanje KS Jesenice na Dolenjskem

Objavljeno: Torek, 31.01.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_6884

Lov na vrane, Anja Novosel na fototočki (foto: Drago Munič)

Kulturno-umetniško društvo Mokriške vrane je 16. 1. 2023 praznovalo tretjo obletnico delovanja. Delujejo na Krajnskem, v Krajevnih skupnostih Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, ki obdajata Mokrice. Ob tretji obletnici delovanja jih je prijetno presenetila Krajevna skupnost Jesenice na Dolenjskem, ki jim je podelila priznanje za uspešno sodelovanje, organizacijo prireditev, promocijo kulture in kulturne dediščine kraja.

Njihov cilj je povezati krajane obeh skupnosti s kulturo in kulturnim dogajanjem. Aktivnosti lahko razdelimo na dva sklopa: eden je humoristično, komično naravnan, kamor gotovo sodijo Pustne mokriške novice, pisane v lokalnem narečju, dramska sekcija Špil Teater in nekaj manjših akcij. Prvi njihov projekt so bile Pustne mokriške novice – letos, 21. 2. 2023, na pustni torek, bodo izdali že četrte. Drugi sklop pa se usmerja v kulturno dediščino okolice, zato so nastale Mokriške novice, katerih bistvo je kulturna dediščina okolice, nastal pa je tudi kulturno-orientacijski pohod Lov na vrane, na katerega pridejo iz različnih koncev občine Brežice in celo tujci (Hrvaška, Španija, Poljska).
274905015_1178201212947276_33781963917306032_n

Ekipa Pustnih novic ob izdaji tretjih Pustnih mokriških novic


V lanskem letu so izdali Pustne novice in gostili Kapelske krampuse, s katerimi so že skoraj »pobrateni«, se šalijo krajani. Izvedli so že drugi Lov na vrane, ki je potekal maja lani. Udeležilo se ga je deset skupin, sprehodilo se je kar 35 ljudi. Spoznavali so Veliko Dolino, Ribnico, Gaj, Cirnik, Koritno in prehodili kar nekaj kilometrov ter se vzpenjali in spuščali. Pri tem so sodelovali tudi člani Lovske družine Mokrice, Lov na vrane pač ne more potekati brez pravih lovcev! Za sodelovanje se jim iskreno zahvaljujejo kot tudi drugim domačinom, ki so jim bili voljni priskočiti na pomoč pri izvedbi tega dogodka. Pohodniki so spoznavali kulturno dediščino, s poudarkom na Cirniku, cirniških legendah in cerkvi Sv. Križa. Posebnost letošnjega pohoda pa je bila, da je dobil mednarodno udeležbo, saj so bili med pohodniki tudi udeleženci iz Španije in Poljske.
IMG_4560

Stare razglednice (Žilavi ljudje z meje); foto: Drago Munič


Novost lanskega leta je bila prireditev Ta veseli dan kulture, ki se je odvijala 3. 12. 2022. Prireditev, ki so si jo želeli izvesti že v preteklih letih, pa jih je zaustavila epidemija, je svoj začetek dobila tako: predsednica je spraševala, ali bi obeležili 3. 12., Ta veseli dan kulture, ali 8. 2., kulturni praznik. Pa so člani odvrnili, da če ne pozna odgovora na to vprašanje, bodo pa sklicali volitve za novo predsednico. Seveda so se šalili. Na prireditvi je sodelovalo Društvo prijateljev mladine Dolina-Jesenice, ki je organiziralo otroško delavnico, na pomoč jim je priskočilo Društvo vinogradnikov Dolina-Jesenice. Mokriške vrane so podelile »vrane«, priznanje članom za izjemno delovanje v društvu. Zlato vrano je prejela Ines Pešič, predsednica dramsko-gledališke sekcije Špil Teater in glavna pobudnica v letu 2022. Srebrno vrano je prejel Drago Munič, ki sodeluje pri čisto vsakem dogodku, je glavna podpora. Celo po kipec vrane si je šel sam v Dobovo. Bronasto priznanje je prejela Saša Uhan, prav tako ena od bolj aktivnih članic, ki priznanja ni pričakovala, saj je dogodek vodila. Za izdelavo vran se zahvaljujejo Bogomirju Bogoviču iz Dobove. Na prireditvi sta spregovorila predsednik Krajevne skupnosti Velika Dolina Fredi Žibert in takratni podžupan Bogdan Palovšnik.
IMG_4873

Prejemnica bronaste vrane Saša Uhan z Anjo Krušnik Cirnski in Kajo Črpič


Pred prireditvijo so odprli razstavo starih razglednic Mokric in Velike Doline. Najstarejša sega v leto 1898, kar pomeni, da je stara kar 125 let. Mokriške vrane so vse aktivnosti na temo kulturne dediščine povezale v sklop aktivnosti, imenovan Žilavi ljudje z meje. Ivan Bogovčič, restavrator in krajan Slovenske vasi, avtor knjige Vas s tremi imeni, je v knjižici Utrinki zapisal tako: »… zato se ni čuditi zapisu iz cerkvenih arhivov pred nekaj stoletji (...), da so tukajšnji ljudje trmasti, uporni, iznajdljivi, skratka, nemogoči. Kajti le takšno, žilavo ljudstvo je zmoglo preživeti vse, kar jim je na tem, sicer prijetnem kotičku naše domovine, prinašala negotova prihodnost.« Projekt Žilavi ljudje z meje, za katerega še ni celostnega financiranja, je cilj izpeljati v naslednjih desetih letih. V ta sklop je že sodila razstava starih razglednic, v letu 2023 pa bi radi izdali knjigo avtorja Falka von Gagerna z naslovom Mokrice – Dom Friderika von Gagerna. Friderik von Gagern je bil eden od zadnjih plemičev, ki je živel na gradu Mokrice, je pa tudi avtor romana Cesta, ki se neposredno dotika mokriškega okoliša. Knjiga zajema obsežen del zgodovine in bi kot takšna predstavljala neprecenljiv vir zgodovinskih informacij.
IMG_4919

Prejemnik srebrne vrane Drago Munič z Anjo Krušnik Cirnski in Kajo Črpič


V letu 2023 jih čaka še en velik dogodek: premiera predstave Brat od svoje sestre v izvedbi dramsko-gledališke sekcije Špil Teater. Predstava čaka na gledalce že od leta 2020 – najprej jih je ustavil nesrečni »lockdown«, potem obnova Prosvetnega doma na Veliki Dolini, česar so bili člani sekcije izjemno veseli. A končno prihaja predstava, ki se je lahko veselite v marcu.

Mokriške vrane vztrajajo in delujejo. Včasih malo težje, zaradi službenih in drugih obveznosti, spet drugič malo lažje, vedno pa veselo. 16. februarja ob 17.00 pa lahko pridete na OŠ Velika Dolina, na Dolinske pogovore iz oči v oči z Natašo Jenuš, ki bo gostila Edito Krošl, mentorico in režiserko dramsko gledališke sekcije Špil Teater, ter Anjo Krušnik Cirnski, predsednico društva.

Vir: KUD Mokriške vrane
« Nazaj na seznam
»