Časopis za pokrajino Posavje
8.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Državna proslava ob dnevu reformacije bo v Krškem

Objavljeno: Torek, 30.06.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Poletni_veceri_park_Ura_slovenscine (23)

V parku na Vidmu stoji edinstvena skulptura treh protestantov, kjer potekajo prireditve denimo na dan Primoža Trubarja (foto: arhiv PO).

Krški poslanec Dušan Šiško (SNS) je na 18. redni seji Državnega zbora dal pobudo, da bi bila letošnja državna proslava dneva reformacije v Krškem, in že na sami seji dobil podporo ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija.

S koledarja državnih proslav je namreč razvidno, da naj bi bila letošnja državna proslava ob dnevu reformacije 30. oktobra v Lendavi. A glede na to, da letos mineva 500 let od rojstva našega prvega slovničarja in protestantskega šolnika Adama Bohoriča, ki je bil rojen v okolici Brestanice pri Krškem, bi po Šiškovem mnenju proslava morala biti v Krškem. Predstavniki Občine Krško in Kulturnega doma Krško so se v zvezi s tem obrnili že na prejšnjega ministra Zorana Pozniča, vendar pravega odgovora niso dobili.
 
Posavje tesno povezano s protestanti

Kot je znano, so s Posavjem povezani trije izmed velikih mož iz obdobja protestantizma – Primož Trubar, Adam Bohorič in Jurij Dalmatin, zadnja dva pa izhajata oziroma sta bila rojena na območju današnje občine Krško. V Posavju se že vrsto let brez posebnih političnih ali ideoloških poudarkov trudimo opozarjati na kulturne dosežke protestantov. V mestnem parku v Krškem stojita doprsna kipa Bohoriča in Dalmatina, v parku na levem bregu Save stoji edinstvena skulptura treh protestantov, osnovna šola v Brestanici nosi Bohoričevo ime, šola v Krškem pa Dalmatinovo.

Posavska podružnica Slovenskega protestantskega Društva Primož Trubar s soorganizatorji že več kot desetletje z literarnim in likovnim natečajem »Na obisku pri Juriju Dalmatinu« skrbi, da se z dediščino protestantskih piscev seznanjajo mlade generacije. Na visokem nivoju so bili tudi strokovni kolokviji pred leti v krškem mestnem muzeju, če naštejemo le nekaj primerov. Že januarja letos pa so se v Posavju začeli vrstiti dogodki in aktivnosti v okviru Bohoričevega leta, katerih namen je osvetliti pomen Bohoričevega dela in njegove vloge v slovenski kulturi zgodovini.
 
Minister in poslanci naklonjeni pobudi

Minister je v odgovoru povedal, da so bili člani Koordinacijskega odbora za državne proslave seznanjeni s tem, da bo Krško letos obeležilo 500. letnico rojstva Adama Bohoriča, vendar so se kljub temu odločili za Lendavo. Razloga za to sicer ne pozna, vendar pa bi bilo po njegovem mnenju prav, da bi v okviru praznika letos obeležili visoki jubilej in spomin na Adama Bohoriča, ki je doma iz bližine Krškega, kjer je vodil šolo in je v svoji slovnici Articae horulae dal teoretično podlago slovenskemu jeziku. Zato minister pričakuje, da bo odbor ponovno preučil lokacijo letošnje proslave, in meni, da bo v Krškem letošnji praznik primerno obeležen.
 

Kot je za Posavski obzornik povedal Šiško, je o svoji pobudi govoril tudi z nekaterimi drugimi člani vlade, podpirajo pa jo posavski poslanci, saj menijo, da je visok jubilej Bohoriča zadosten razlog za spremembo lokacije proslave iz Pomurja v Posavje. Hkrati to seveda pomeni veliko obveznost za občino Krško in njene kulturne ustanove s Kulturnim domom Krško na čelu, saj časa za priprave ni veliko. »Vem, da ima Krško kvalitetne glasbenike in druge umetnike, lahko pa bi v program vključili ustvarjalce iz celega Posavja, zato ne dvomim v uspešno realizacijo,« je po seji poudaril Šiško.
 
S. M.

#povezujemoposavje

Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.
 
« Nazaj na seznam