Časopis za pokrajino Posavje
14.12.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dvorana v parku v znamenju oči

Objavljeno: Četrtek, 11.07.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Razstava OKO - oko, oci, ocem (24)

Ob zaključku delavnice na Bočju so krški likovniki ustvarili še skupno sliko očesa in poslikali dežnike.

Pod naslovom Oko, oči, očem je bila v sredo pozno popoldan v krški Dvorani v parku odprta skupinska slikarska razstava članov Društva likovnikov Krško – OKO. Upodobljene oči 15 razstavljavk in razstavljavca bodo na ogled do 10. avgusta.

Razstava OKO - oko, oci, ocem (23)

Predsednica društva Branka Benje in mentorica Jerca Šantej

Tokratni naslov razstave Oko, oči, očem ni naključen, saj nosi krško društvo naziv OKO, ki ga imajo upodobljenega v društvenem logotipu, polnih 23 let. In toliko časa že z njim, kot je dejala predsednica Branka Benje, domači likovni navdušenci skozi likovno govorico beležijo spremembe časa, odslikavajo intimne in javne prostore, interpretirajo in v formo spreminjajo posameznikove zaznave, podobe v občutja in občutja v podobe.

Slike, ki jih razstavljajo, so ustvarili na likovni delavnici na Bočju nad Podbočjem, ki je postalo že njihova tradicionalna lokacija v mesecu maju, kjer že nekaj let zapored ustvarjajo pod mentorstvom sevniške slikarke Jerce Šantej. Vreme jim ravno ni bilo naklonjeno, zato so bili več ali manj primorani ustvarjati v notranjih prostorih, kljub temu pa jim je ob zaključku delavnice uspelo ustvariti tudi veliko skupinsko sliko in poslikati dežnike.

Razstava OKO - oko, oci, ocem (14)

Glasbeni duo Klara in Lovro

Bistvo delavnice je bilo spoznavanje nove tehnike, je povedala Benjeva, transfer fotografije na podlago, ko so predhodno izdelane grafične predloge prenesli na les ali platno: »Delali smo fotografije naših oči, selfije, poizkušali prikazati v naših očeh čustva: veselje, žalost, začudenje …, da bodo tudi slike izražala čustva, ki jih bo lahko razbral opazovalec.« Namreč oči, kakor pravijo, so ogledalo duše, nanje pa se navezuje veliko fraz (kot denimo: pogledati resnici v oči, pogovor na štiri oči, gledati se iz oči v oči, hoditi po svetu z odprtimi očmi, imeti prevelike oči, metati pesek v oči, zamižati na eno ali obe očesi, zatiskanje oči pred resnico, odpreti komu oči, resnica bode v oči, strah ima veliko oči, imeti oči na hrbtu idr.) pa tudi pesmi. Kar sta z glasbenim nastopom, pesmijo Mlade oči, in še dvema zimzelenima melodijama, smiselno potrdila tudi duo Klara Moškon in Lovro Klanjšček.

Torej, kot že omenjeno v uvodu, do 10. avgusta si lahko na stenah krškega dvorane ogledate dela: Darinke Asić, Branke Benje, Nade Bizjak, Slobodanke Čekrlić, Ive Gošek, Branke Ereš, Ivane Iskra, Petre Kampl Petrin, Primoža Lapuha, Milene Mraović, Suzane Zupančič in Antonije Žener.

B. M.
« Nazaj na seznam