Časopis za pokrajino Posavje
18.09.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Eliška in Maja pobarvali svet na svoj način

Objavljeno: Sreda, 11.10.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava_eliske_skaler_in_maje_tomic53

Maja Tomič (levo) in Eliška Škaler sta v avli MC Brežice na ogled postavili svojo prvo samostojno razstavo.

Avlo Mladinskega centra Brežice od srede zvečer krasi prav posebna, najstniško obarvana razstava Eliške Škaler in Maje Tomič z naslovom Pobarvaj svet na svoj način.

razstava_eliske_skaler_in_maje_tomic37

Najstnici nista samo likovno, ampak tudi glasbeno nadarjeni, kar sta dokazali na otvoritvi razstave.

Prijateljici v umetnosti, prijateljici v glasbi. Tako bi lahko opisali obe najstnici, ki se predstavljata s svojo prvo samostojno razstavo. Eliška ali Eli, kot jo kličejo prijatelji, prihaja iz Župeče vasi in je učenka 9. razreda OŠ Cerklje ob Krki. Njen najljubši predmet je poleg angleščine seveda tudi likovna umetnost. Rada ima dež in slike van Gogha. Igra ukulele, poje, bere, ustvarja besedila in melodije, fotografira in še in še. Poleg tega že osmo leto obiskuje glasbeno šolo in igra klavir. Eliška, ki najraje riše s svinčnikom in kak del nato še pobarva, se na razstavi predstavlja pretežno z risbami oseb nežnejšega spola, katere obdajajo stvari in vzorci, ki izražajo njihova čustva, razmišljanja, pogled na svet.

razstava_eliske_skaler_in_maje_tomic35

Del slik z razstave Pobarvaj svet na svoj način

Maja je doma v Brežicah in obiskuje 8. razred OŠ Brežice. Obožuje Harryja Potterja, igra tenis in ustvarja na violini, ki jo spremlja že sedmo leto zapored. Obožuje staro, retro glasbo, predvsem pa posluša glasbo skupin Beatles, Queen, ABBA, Rolling Stones, Eltona Johna in duet Simon & Garfunkel. Maja najraje ustvarja z vodenkami in temperami ter uprizarja književne junake, igralce, glasbenike.

Kot je Eliška na sinočnji otvoritvi razstave zaupala moderatorki Alji Kovačič, je bila ona tista, ki je dobila idejo za razstavo in je šla do svetovalne delavke na šoli Andreje Ninković, ki pa je predlagala, naj ne razstavlja v šoli, ampak kar v MC Brežice. In tako se je res zgodilo. Zanjo je dober učitelj tisti, ki podpira ustvarjalnost: "Ustvarjalnost - to je življenje!" Priznala je, da raje riše manjše slike in "čečka" po zvezkih, a se je potrudila, da je narisala večje, ki so primerne za razstavo. Maja je dodala, da s svojo prijateljico zaenkrat ne načrtujeta še kakšne razstave, ima pa doma še nekaj slik, ki bodo zagotovo prišle še kdaj prav.

V nadaljevanju sta Eliška in Maja dokazali tudi svojo glasbeno nadarjenost, saj sta se predstavili s pesmimi Z Goričkega v Piran, Fool on the Hill (The Beatles) ter dvema avtorskima Paint it (Eliška) in Grey Town (Eliška in Maja). Ob tem je Eliška zaigrala na ukulele, Maja pa na violino in sintetizator.

R. R.
« Nazaj na seznam
»