Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Eliška Škaler predstavila Viteško dvorano gradu Brežice

Objavljeno: Nedelja, 11.09.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
eliska_skaler_predavanje_o_viteski_dvorani (30)

Eliška Škaler je navzoče popeljala po Viteški dvorani in predstavila njene veličastne poslikave.

V četrtek, 8. septembra, je Eliška Škaler iz Župeče vasi v sklopu letošnjega tretjega predavanja Posavje v diplomskih in raziskovalnih nalogah predstavila svojo seminarsko nalogo, ki jo je pripravila v okviru mature iz umetnostne zgodovine na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. Navzoče na predstavitvi je z brežiškega grajskega dvorišča popeljala v Viteško dvorano in predstavila predvsem njene likovne značilnosti.

Svojo raziskovalno nalogo je namreč posvetila predvsem ikonografski razdelavi slavnostne Viteške dvorane, kjer so jo privabili miti iz grško-rimske mitologije in druge zgodbe, ki bogatijo njene stene. Eliška je uvodoma izrazila veselje, da lahko Viteško dvorano predstavi na malo bolj drugačen, likovni način, saj se v njej po navadi ljudje večinoma srečujejo na koncertih ali drugih dogodkih in samo občudujejo poslikave v dvorani. Skozi razlago je obiskovalce povedla od srednjeveških začetkov mesta Brežice do prenove stavbe v času renesanse in Attemsove barokizacije gradu, s čimer so med letoma 1701 in 1703 nastale tudi poslikave na stenah slavnostne dvorane, katerih avtor je Frančišek Karel Remb.
eliska_skaler_predavanje_o_viteski_dvorani (38)

Eliška se kmalu odpravlja na študij v Prago.


To temo si je Eli, kot jo kličejo in ki se odpravlja na študij v tujino, natančneje na Karlovo univerzo v Pragi, izbrala za seminarsko nalogo pri maturi iz umetnostne zgodovine, ki jo je letošnje poletje opravila na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, kjer se je učila stare grščine in so se ji zato začele razkrivati mitološke zgodbe, upodobljene na freskah. Kot je med drugim navedla med svojo predstavitvijo, nas na enem od prizorov, na severni steni, Apolon, ki preganja mračne oblake pred seboj, s svojimi vrlinami – umetnost, vzvišena lepota, stremljenje za zdravim duhom in telesom – nagovarja k miru, kar lepo povzame v ozadju naslikana mavrica, ki to vrednoto nosi kot svoj največji zaklad.
eliska_skaler_predavanje_o_viteski_dvorani (37)

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj se je ob koncu zahvalila tudi mentorici Eliškine raziskovalne naloge mag. Bernardi Stenovec, ki se je prav tako udeležila predstavitve.


Po končani predstavitvi so imeli najbolj radovedni priložnost vstopiti tudi v grajsko kapelo sv. Križa in si ogledati stopnišče z alegorijami petih čutov, oboje poslikano v podobnem obdobju kot obravnavana dvorana.

To je bil tretji letošnji, sicer pa po besedah direktorice Posavskega muzeja Brežice Alenke Černelič Krošelj četrti v nizu predstavitev diplomskih in raziskovalnih nalog, ki so povezane s Posavjem. Gre za cikel, ki vključuje raziskovalce različnih zvrsti, pri čemer mora biti vsaj en del povezan z območjem naše regije. »Predvsem pa smo veseli takšnih, ki se še posebej z velikim veseljem ukvarjajo z našim gradom oz. tokrat Viteško dvorano,« je ob tem povedala Černelič Krošelj in še omenila, da trenutno potekajo začetna restavratorska dela, saj imajo v načrtu restavriranje tudi še vzhodne, zahodne in severne stene Viteške dvorane.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte