Časopis za pokrajino Posavje
20.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Etnološki večer v PMB: pogovor z Murkovo nagrajenko 2021 dr. Irene Rožman Pišek

Objavljeno: Četrtek, 02.12.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Foto 1  dr_ Irene Rožman Pišek leta 1991 v PMB

Na fotografiji dr. Irene Rožman Pišek kot udeleženka etnološke muzejske prakse v Posavskem muzeju Brežice leta 1991. Fotografirala jo je njena mentorica, etnologinja dr. Ivanka Počkar.

Slovensko etnološko društvo je eno najbolj dejavnih stanovskih društev, ki brez prekinitev že 46 let združuje etnologe in kulturne antropologe ter ljubitelje. Od leta 1986 podeljuje tudi stanovske nagrade, poimenovane po znanstvenem in strokovnem vzorniku, utemeljitelju etnologije kot znanosti dr. Matiji Murko (1861—1952). Murkovo nagrado za izjemne etnološke znanstveno-raziskovalne dosežke, zaokrožene v življenjskem delu, je letos prejela dr. Irene Rožman Pišek, doma iz Posavja.

Foto 2 Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj

Pogovorni večer je uvedla Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, ki že od začetka leta 2017 kot predsednica uspešno vodi tudi Slovensko etnološko društvo.

Zato sta Posavski muzej Brežice in Slovensko etnološko društvo v sredo, 1. decembra 2021, ob 17. uri v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice izvedla Etnološki večer z naslovom Pogovor z Murkovo nagrajenko leta 2021.

Etnologinja dr. Irene Rožman Pišek je rojena leta 1965 v Kelkheimu v Nemčiji, zgodnje otroštvo, mladost in študijska leta je živela v Posavju (na Dobravi pri Podbočju, v Brežicah …), zdaj pa živi in ustvarja v Novem mestu. Leta 1993 je diplomirala iz etnologije in sociologije. Po končanem študiju je bila med letoma 1993 in 1994 pripravnica v Posavskem muzeju Brežice, nato pa je muzejsko delo spoznavala še v Dolenjskem muzeju v Novem mestu in Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Med letoma 1995 in 2000 je bila zaposlena kot mlada raziskovalka na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 2002 doktorirala na Oddelku za etnologijo z disertacijo z naslovom Spolno življenje in kultura rojstva na Dolenjskem. Od Trdinovih zapisov (1870) do 2. svetovne vojne. Leta 2004 je izdala knjigo z naslovom Peč se je podrla: kultura rojstva na slovenskem podeželju v 20. stoletju.
Foto 3 Murkova nagrajenka dr Irene rožman Pišek in dr. Ivanka Počkar v p...

Pogovor z Murkovo nagrajenko dr. Irene Rožman Pišek je vodila etnologinja dr. Ivanka Počkar, predlagateljica podelitve nagrade in zdaj upokojena etnologinja Posavskega muzeja Brežice.


Svojo poklicno pot je do upokojitve nadaljevala kot docentka na Fakulteti za humanistične študije Koper, Univerza na Primorskem. Posebej jo zaznamuje tematika spolnosti in kulture rojstva, čemur se je s strokovnega in znanstvenega vidika izjemno veliko posvečala.
Foto 4 Murkova nagrajenka dr Irene rožman Pišek in dr. Ivanka Počkar v p...

Murkova nagrajenka dr. Irene Rožman Pišek v pogovoru z dr. Ivanko Počkar


Etnološki večer z Murkovo nagrajenko je uvedla Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, ki že od začetka leta 2017 kot predsednica uspešno vodi Slovensko etnološko društvo.

Pogovor z Murkovo nagrajenko dr. Irene Rožman Pišek je iskrivo, doživeto in zanimivo, polno etnoloških spominov, vodila etnologinja dr. Ivanka Počkar, predlagateljica podelitve nagrade in zdaj upokojena etnologinja Posavskega muzeja Brežice. Bila je tudi njena mentorica, ko je nagrajenka leta 1991 v Posavskem muzeju Brežice opravljala etnološko muzejsko prakso.
foto 5 udeležba pogovornega večera

Udeleženci večera so, ob spoštovanju priporočenih ukrepov v skladu z veljavnimi odloki in priporočili NIJZ ob epidemiji COVID-19, pogovor o nagrajenkini življenjski in znanstveni poti spremljali z zanimanjem.


Udeleženci večera so, ob spoštovanju priporočenih ukrepov v skladu z veljavnimi odloki in priporočili NIJZ ob epidemiji COVID-19, pogovor o nagrajenkini življenjski in znanstveni poti spremljali z zanimanjem.

Besedilo in fotografije: Posavski muzej Brežice
« Nazaj na seznam
»