Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ex-tempore Krško 2019 »KRAKOVO«

Objavljeno: Sreda, 05.06.2019    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
drustvo likovnikov Krsko OKO-extempore Krsko Krakovo (6)
Društvo likovnikov Krško OKO vsako leto organizira sedaj že tradicionalni Ex-tempore Krško, na katerega povabimo tudi člane drugih društev in vsakokrat slikamo na drugi lokaciji. Letos z izbiro kraja nismo imeli dileme, saj nas je na svojo domačijo ob  Krakovskem gozdu povabil naš član Franc Češnovar.

Poleg članov našega društva so z nami pod mentorskim vodstvom diplomiranega slikarja Janka Orača slikali tudi člani Društva likovnikov Brežice, Likovne družine Dobova in LKD Mavrica iz Novega mesta. V petek, 31.maja, je bilo v avli Kulturnega doma odprtje razstave del, ustvarjenih na koloniji.
drustvo likovnikov Krsko OKO-extempore Krsko Krakovo (5)


»Udeleženci Ex-tempora smo ustvarjali v idilični naravi ob Krakovskem gozdu, na sveže pokošenem travniku ob ribniku z lokvanji in perunikami, med ločjem, pod staro vrbo, ki je med najstarejšimi v Sloveniji« je v nagovoru ob otvoritvi dejala predsednica Branka Benje ter nadaljevala, da so »izbirali med množico zanimivih pogledov«. Razstavljenih je 20 del v tehniki akril, pa tudi olje na platno, prevladujejo motivi krajine, predvsem različni pogledi na jezero, sledijo pogledi na staro vrbo in gozd,  dela so v glavnem realistična, nekaj je tudi abstraktnih. Na razstavi so nas s svojim obiskom počastili udeleženci Likovne kolonije ZD gluhih in naglušnih ustvarjalcev Slovenije, ki so nas pozvali za pomoč oz. sodelovanje pri izvedbi kolonije, za kar se nam je sekretarka DGNP Vlasta Moškon javno zahvalila.

Razstavljajo Rafael Andlovic, Vesna Barbo, Branka Benje, Joži Brulc, Rosina Curhalek, Boba Čekrlić, Franc Češnovar, Stanislav Fabjančič, Mitja Grum, Petra Kampl Petrin, Milena Mraović, Jožica Petrišič, Mihaela Prevejšek, Milena Roštohar, Jože Šterk, Stane Udvanc, Alenka Venišnik, Milena Volk, Jelka Zidarič in Antonija Žener.

Prireditev so z glasbenim nastopom popestrili učenka Glasbene šole Krško, violinistka Tjaša Mavsar z mentorico Klavdijo Novšak ob klavirski spremljavi Martina Šušteršiča. Razstava bo na ogled do 30. junija.

Branka Benje
« Nazaj na seznam