Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ex-tempore Rajhenburg 2021: Likovno srečanje na domačiji patra Simona Ašiča

Objavljeno: Ponedeljek, 22.11.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_20211118_171451
V KD Svoboda Brestanica smo se ojunačili in 18. septembra povabili likovnike na likovno srečanje v zgodnje jesensko obarvano naravo in prelepo okolico naše vasi Gorica na domačijo znanega zeliščarja, našega rojaka, patra Simona Ašiča.

Na domačiji sta nas prijazno sprejela gospod Henrik Sotošek in hčerka Anita. Predstavila sta nam patra Simona in nam povedala kar nekaj zanimivih anekdot iz njegovega življenja. Predvsem pa o njegovem velikem poznavanju in znanju o moči zdravilnih rastlin, ki pa ga je pridobil že doma, saj so za zdravljenje ljudje uporabljali, kar jim je pač nudila narava.
IMG_20211118_165558

Vsakega po svoje nas je prevzela čudovita narava, prelep valovit svet in idilična kmečka hiša, ki pa že težko nosi svoja častitljiva leta. Zaradi spoštovanja do patra Ašiča in vsega, kar nam je dal in kar pomeni za Slovenijo, še posebej pa za naše okolje, nikakor ne smemo dovoliti, da omaga.

IMG_20211118_171256
Likovniki so nato izbrali zanimive motive in jih vsak po svoje prelili z likovno govorico na slikarska platna.

Ustvarjene slike smo 18. novembra predstavili na razstavi v avli Doma Svobode. Lep, a skromen prostor je zaživel v barvah likovnih del, svoje pa je dodala čudovita glasba mladega klarinetista Leona Drstvenška, ki ga je spremljal s harmoniko oče Roman. Druženje smo zaključili še z rajhenburškim čajem naše priznane zeliščarice Nataše Požeg Dular.

Tako smo se vsi skupaj poklonili slovenskemu zeliščarju, patru Simonu Ašiču, ob 115-letnici rojstva. Hkrati pa smo prispevali k ohranjanju likovne tradicije v Brestanici.

M. Marjetič, foto: Drago Butkovič
 
 
 
« Nazaj na seznam
»