Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Film in knjiga ob 100. obletnici priključitve Prekmurja slovenskemu ozemlju

Objavljeno: Sreda, 27.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Za Prekmurje gre (12)

Na pobudo Zdravka Mastnaka je potekala v Albert Felicijanovi dvorani predstavitev filma in knjige o 100. obletnici priključitve Prekmurja Sloveniji, ki se je je udeležil tudi Milan Kučan (levo).

V torkovem poznem popoldnevu je potekal v Albert Felicijanovi dvorani na sevniškem gradu zanimivi večer, ki je osvetlil dogajanja ob letošnji 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

FILM IN KNJIGA O PREKMURJU V NEMIRNEM LETU PO PRVI SVETOVNI VOJNI

Za Prekmurje gre (5)

Župan Srečko Ocvirk je izmenjal nekaj besed z dr. Urošem Lipuščkom.

V prvem delu večera so prisotni skozi projekcijo dokumentarno-igranega filma z naslovom »Za Prekmurje gre« spoznavali viharen čas od jeseni leta 1918 do poletja 1919, ko je bilo Prekmurje po pariški mirovni konferenci priključeno takratni Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev (Kraljevina SHS je nastala 1. decembra 1918 z združitvijo Kraljevine Srbije z Državo Slovencev, Hrvatov in Srbov. Država SHS, ki je obstajala dva meseca, je nastala 29. oktobra 1918 in je obsegala ozemlje južnoslovanskih narodov nekdanje Avstro-Ogrske). Film, ki je dolg 53 minut, je režiral Štefan Celec, ki je v zgodbo je vključil najpomembnejše osebe, ki so bile ključne, da so se stvari na pariški mirovni konferenci, v hudi diplomatski igri velikih z malimi narodi, ki tedaj mednarodno niso bili priznani, odvile, kot so se (tudi na račun izgube dela slovenskega ozemlja, kjer danes živijo slovenske manjšine).

V drugem delu večera se je odvil še pogovor o knjigi »Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919«, ki jo je napisal dr. Uroš Lipušček (dolgoletni dopisnik RTV Slovenija iz ZDA). Pogovor z njim in enim najbolj znanih Prekmurcev ter prvim in dolgoletnim predsednikom samostojne Slovenije Milanom Kučanom je vodil Marjan Šiftar (med letoma 1990 in 2002 šef kabineta predsednika Slovenije Milana Kučana ter med 2003 in 2007 veleposlanik Republike Slovenije v Makedoniji).

SEVNIČAN V PREKMURJU

100. obletnica prikljucitve Prekmurja (7)

Marjan Šiftar je vodil pogovor o Lipuščkovi knjigi.

Ena izmed osebnosti, ki je odigrala pomembno vlogo po priključitvi Prekmurja slovenskemu ozemlju, je bil Sevničan Gašper Lipovšek, sorodnik Zdravka Mastnaka, ki je na nekdanji Lipovškovi domačiji v zaselku Krakovo v dolini potoka Sevnična uredil znano in vse bolj priljubljeno vinsko klet. In kdo je bil Gašper Lipovšek?

»Rodil se je 4. decembra 1886 železničarskemu čuvaju Gašperju Lipovšku z Ledine pri Sevnici in Jožefi, rojeni Možic, iz Boštanja. Konec 19. stoletja se je družina preselila v Sevnico. Po osnovni šoli v Sevnici je končal gimnazijo v Mariboru, nato doštudiral pravo v Gradcu. Od 1911 je služboval pri namestništvu v Gradcu. Leta 1917 se je v Ljubljani poročil z Justino, rojeno Zalokar, s katero sta imela otroke Saša, Borisa in Majdo. Leta 1918 je postal okrajni komisar in vodja politične ekspoziture v Mozirju. Maja 1920 je bil po združitvi Prekmurja s Kraljevino SHS imenovan za tretjega civilnega komisarja za Prekmurje v Murski Soboti. Po ustanovitvi okrajnega glavarstva v Murski Soboti 1. junija 1921 je postal prvi okrajni glavar oz. od leta 1929 sreski načelnik murskosoboškega sreza. Bil je tudi predsednik Rdečega križa za murskosoboški srez. 25. junija 1936 je bil premeščen za sreskega načelnika v Kranj in tri leta kasneje v Ljubljano, kjer je postal banski inšpektor. Po upokojitvi, kmalu po 2. svetovni vojni, je do smrti živel na Zajčji Gori nad Sevnico, v hiši, ki se ji je po domače reklo Pri Glavarju. Umrl je 13. septembra 1956 v Celju, pokopan pa je v Sevnici,« je opisala pot sevniškega rojaka moderatorka dogodka Tanja Mikolič. Hiša na Zajčji Gori še vedno stoji in kar nekaj spominov nanjo ter na dogodke iz svojega otroštva ob srečevanjih z Gašperjem Lipovškom imata brata, Tone in Vinko Šeško, ki sta omenjenemu včasih pomagala nositi prtljago na vrh hriba.

V uvodu sta zbrane v dvorani nagovorila sevniški župan in državni svetnik Srečko Ocvirk, ki je med drugim dejal, da se v občini Sevnica pomniki preteklosti ohranjajo, ter Milan Kučan.

S. R., foto: L. M., S. R.


 
« Nazaj na seznam