Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Filmski dnevi v Krškem zaključeni

Objavljeno: Četrtek, 01.08.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Luksuz produkcija (3).

V Krškem in okolici so mladi snemali kratke dokumentarne filme, njihova predstavitev bo danes zvečer v bližini MC Krško.

V minulih dveh tednih smo lahko po Krškem in v okolici opazili skupine mladih s kamerami. Društvo zaveznikov mehkega pristanka oz. njihova Luksuz produkcija je namreč že 19. leto zapored organizirala mednarodno delavnico dokumentarnega filma. Sodelovalo je preko 40 mladih iz več kot 10 različnih držav, kar omogočata predvsem program EU Erasmus+ ter Slovenski filmski center.

Udeleženke in udeleženci so v slabih dveh tednih izbrali temo, jo raziskali, posneli in zmontirali kratke filme. Skozi proces nastajanja filmov so spoznavali tukajšnjo družbo, se med seboj učili in imeli tudi podporo strokovnih mentorjev, uveljavljenih filmskih ustvarjalcev. Tako je ponovno svoje bogate izkušnje in znanje delil režiser Želimir Žilnik, eno največjih imen jugoslovanskega filma, hkrati pa še vedno zelo aktiven filmski avtor. Poleg njega so sodelovali tudi mlajši avtorji, režiserji Miha Možina, Boris Petkovič, Marko Cvejić ter v zadnjem času dva izmed najbolj nagrajevanih hrvaških avtorjev Igor Bezinović in Nebojša Slijepčević. Mentor za kamero je bil direktor fotografije Jure Černec, mentorji za montažo pa Nemanja Babić, Marija Kovačina ter Incredible Bob. Sodelujoči so od mentorjev slišali različna mnenja in nasvete, na koncu pa je bila odločitev, kako in kakšen film bodo posneli, povsem njihova. Letos so se lotili tem, kot so nasilje nad ženskami, jedrski odpadki, uporaba konoplje v medicinske namene, prostovoljstvo mladih, identiteta, lovci, strah pred migranti, bobri, brezdomci, Trumpiranje Sevnice ...

Nastali sodelujoči filmski izdelki bodo javno prikazani na zaključni projekciji danes, 1. avgusta, po 21. uri, v gozdičku pred Mladinskim centrom Krško. Vabljeni!

Tom Gomizelj
« Nazaj na seznam