Časopis za pokrajino Posavje
21.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Fižol – meso revnih

Objavljeno: Nedelja, 20.01.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Mesjakov vecer (77)

Letošnji Mešjakov večer je bil namenjen fižolu.

Letošnja osrednja tema Mešjakovega večera, ki ga je včeraj šesto leto zapovrstjo pripravilo Turistično društvo Boštanj ob Savi v sodelovanju z Aktivom žena Boštanj, so bile zrnate stročnice.

Mesjakov vecer (81)

Iz fižola in ostalih stročnic je mogoče pripraviti mnogo okusnih jedi in tudi sladic.

Članice Aktiva žena Boštanj
, ki v letošnjem letu obeležujejo 25 let delovanja, so tokrat v domači dvorani TVD Partizana pripravile razstavo stročnic in jedi, ki jih je mogoče pripraviti iz fižola, v pokušino pa so ponudile še enolončnico z imenom Mešjakov fižol iz Boštanja. Jed je bila odlična in je šla v slast številnim obiskovalkam in obiskovalcem, ki so se udeležili dogodka.

Mesjakov vecer (72)

V dolgih zimskih večerih so si radi krajšali čas z igro, ki so jo imenovali špana ali pa fižolčkanje.

V nekdanjih časih, ko je bilo meso na mizi bolj poredko, je bil fižol zaradi svoje izjemne prehranske vsebnosti »meso ubogih«, a svojo privlačnost je ohranil vse do današnjih dni, vendar bolj v samooskrbne namene (na področju domačega vrtičkanja). O zdravilni moči fižola in jedeh, v katerih ga je mogoče uporabiti, je na sinočnji etnološko-kulinarični prireditvi spregovorila osrednja gostja večera, svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak. »Fižol je prava zakladnica zdravja. Je najpomembnejši vir rastlinskih beljakovin ter vlaknin hkrati. Če uživamo dovolj vlaknin, ne bomo imeli težav s prebavo, holesterolom, s trigliceridi, jetri, žolčnikom ali s presežkom sečne kisline, sproti pa se tudi razstrupljamo,« je predstavljala zdravilne učinke rastline in nadaljevala, da »fižol hrani, lepša, pomlajuje in zdravi«.

Fižolu so se s svojimi likovnimi deli »poklonili« na OŠ Boštanj, kdor pa je želel, je lahko kupil tudi knjigo z naslovom Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica mag. Andreje Škrabec iz Ribnice na Dolenjskem. S semeni stročnic, tudi fižola, ki ga je več vrst, se je predstavilo Društvo Ajda Posavje.

Zabaven del prireditve je bilo sproščeno tekmovanje v družabni igri »špana«, v kateri so uporabili fižolčke. V finalni del sta se uvrstila predsednik boštanjskega turističnega društva Aleš Germovšek in domačin Matija Lisec, ki se še vedno rad spominja dolgih zimskih večerov, ki jih je preživljal v omenjeni družabni igri - in tudi jedi iz fižola. S pevskim nastopom in kratkim skečem so prireditev popestrile še članice boštanjskega ženskega pevskega zbora Azaleja.

Prijeten zimski sobotni večer, ki ga je povezoval Ciril Dolinšek, se je zaključil v druženju, klepetu, ogledu razstave in okušanju domačih jedi.

S. R.
« Nazaj na seznam