Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Forma viva 2017 v teku

Objavljeno: Četrtek, 13.07.2017    Rubrika: KULTURA    Ogledov: 834Redakcija
GBJ-Kostanjevica-Forma-viva-delovisce (4)

Primož Pugelj izdeluje skulpturo »En rez« …

V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki v juliju po štirih letih znova poteka Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva. Letošnji udeleženci, 118., 119. in 120. v več kot polstoletni zgodovini simpozija, so Meng Gao s Kitajske, Ryszard Litwiniuk s Poljske in slovenski kipar Primož Pugelj.

Sodelujoče umetnike so, kot je pojasnil direktor kostanjeviške galerije Goran Milovanovič, izbrali na podlagi razpisa, na katerega se je prijavilo kar 114 kandidatov iz 39 držav. »Interes je ogromen, res pa je, da se vedno težje najde kiparje, pri katerih bi že po njihovi predlogi videli, da obvladajo les. Med prijavljenimi je bilo kar nekaj takšnih, pri katerih je bilo jasno, da idej ni možno uresničiti v enem mesecu, in nekaj takšnih, ki bi svojo idejo bistveno lažje izvedli v kamnu,« pojasni Milovanovič.
 
En rez, spirala in prašiček v hišici
 
GBJ-Kostanjevica-Forma-viva-delovisce (42)

… Ryszard Litwiniuk spiralo …

Slovenski kipar Primož Pugelj ustvarja delo z naslovom »En rez«, ki bo sestavljeno iz dveh delov oz. obrazov, obrnjenih eden proti drugemu, kar je v istem kontekstu kot njegovo siceršnje delo, katerega stalnica so zlasti maske. Poljak Ryszard Litwiniuk podobno kot Pugelj s pomočjo rezanja lesa, sestavljanja in vijačenja izdeluje nekakšno »spiralo«, s katero bo ponazoril »tek časa v prostoru«, ko bo skupltura postavljena, pa bo vabila obiskovalce, da se ji povsem približajo in jo celo uporabijo kot »vrata«. Kitajski umetnik Meng Gao edini med trojico ustvarja na »klasičen« način iz enega kosa lesa, izdeluje pa skulpturo prašička v hišici, simbol, ki v kitajski pisavi ponazarja pismenko za družino. Letos so na simpozij povabili še Dragico Čadež, 78-letno kiparko, ki skupaj s pomočnikom rekonstruira zgornji del njenega kipa T-element, ki ga je na Forma vivi ustvarila že davnega leta 1966.
 
GBJ-Kostanjevica-Forma-viva-delovisce (32)

… Meng Gao pa prašička v hišici.

Simpozij se bo zaključil v soboto, 29. julija, ob 20. uri s slovesno otvoritvijo na novo postavljenih kipov.

Več o letošnjih udeležencih in simpoziju pa v naslednjem Posavskem obzorniku.

P. P.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki