Časopis za pokrajino Posavje
14.12.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Forma viva 2019 uspešno zaključena

Objavljeno: Ponedeljek, 29.07.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
zakljucek_forma_vive_2019_15

Sodelujoči kiparji na letošnji Forma vivi v Kostanjevici na Krki: (z leve) Perujec Aldo Shiroma Uza, Bolgar Robert Canev in Slovenec Bojan Mavsar

Minulo soboto zvečer je v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki potekala slovesnost ob zaključku Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva Kostanjevica na Krki 2019. Obiskovalci so zaploskali udeležencem letošnjega simpozija, Bojanu Mavsarju iz Slovenije, Robertu Canevu iz Bolgarije in Aldu Shiromi Uzi iz Peruja, ter občudovali njihove končne stvaritve.

zakljucek_forma_vive_2019_64

Mavsar ob svoji skulpturi »Varuh časa«

Direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović je Forma vivo, ki je bila že 28. po vrsti, označil za praznik, »saj je Forma viva več kot samo kiparski simpozij, več kot umetnost, več kot diplomacija, več kot politika«. Dodal je, da si leta 1961, ko so prišli prvi kiparji na delovišče v Kostanjevici na Krki, ni nihče mislil, da bodo še danes stali kipi in pozdravljali mimoidoče ter da bodo umetniki že takrat razmišljali trajnostno. »Kipi še danes stojijo, prve generacije umetnikov pa ni več,« je dejal in dodal, da je Forma viva praznik tudi zato, ker ima vedno veliko zgodb. Tako bolgarski kipar Canev ni bil prvi udeleženec simpozija iz te države, saj so bile pred njim že tri bolgarske udeleženke, pred desetletjem je na Forma vivi ustvarjala že soproga perujskega kiparja Shiroma Uze, Mavsar, po rodu iz Krškega, pa je celo prvi kipar iz Posavja, ki je sodeloval na kostanjeviškem simpoziju.

SKULPTURE POSTAVLJENE PRI GALERIJI, NA OTOKU IN RATEŽU

zakljucek_forma_vive_2019_55

Direktor kostanjeviške galerije Milovanović, bolgarski veleposlanik Červenjakov in bolgarski kipar Canev pred skulpturo slednjega »Semena«

Bolgar Canev je izdelal tri navpične skulpture z naslovom »Semena«, ena je postavljena pri kostanjeviški galeriji, ostali dve pa se nahajata na Ratežu, ob stari cesti med Novim mestom in Kostanjevico na Krki. »Seme vedno predstavlja neko upanje, življenje, rast, nekaj boljšega … in da bi to boljše dobili, potrebujemo nekoga, ki za to skrbi. To je mogoče zdaj skulptura, ki jo je izdelal Bojan Mavsar in se imenuje 'Varuh časa',« je opisal Milovanović. Gre za podobo meniha, ki namiguje na nekdanji cistercijanski samostan na tej lokaciji, dejavnosti, s katerimi so se menihi ukvarjali, in še na nekaj več – na to, kar menihi delajo, ko meditirajo oz. molijo. Da bi dosegli, da bo nekaj zraslo in bo jutri bolje, moramo narediti vsi skupaj, je Milovanović predstavil še tretjo skulpturo perujskega kiparja Shirome Uze, ki je izdelal ladjo, Noetovo barko, kar je poimenoval »Plujemo skupaj«. »Če bomo hoteli jutri ta svet speljati na nekoliko boljše tire, bomo morali to početi vsi skupaj, če bodo to počeli samo nekateri, ne bo dovolj,« je še dodal direktor kostanjeviške galerije.

MAVSAR: KOSTANJEVICA JE ODSLEJ TUDI MOJ DOM

zakljucek_forma_vive_2019_81

Skulptura perujskega kiparja Shiroma Uze »Plujemo skupaj« je postavljena na kostanjeviškem Otoku.

V imenu vseh treh sodelujočih kiparjev na Forma vivi 2019 je spregovoril Slovenec Mavsar. Vsak je moral odgovoriti na dve vprašanji, in sicer 'kje si?' in 'kaj ustvarjaš?'. Perujski umetnik je odgovoril: »Sem v sreči, kajti sreča je lahko prostor. S svojim delom ustvarjam pot, kako ljubiti življenje.« Bolgarski kipar je odvrnil: »Sem v čudovitem prostoru, obkrožen s čudovitimi ljudmi. Vse se začne s semenom, tudi veliko drevo obrodi semena, simbol semena ima neskončno pomenov, v mojem delu najde svojega.« Mavsar je dodal še svoje misli: »Sem tam, kjer so besede to, kar so, in ljudje takšni, kakršni so. Kostanjevica je odslej tudi moj dom. In kdor je videl vesolje in njegovo žareče središče, je to prav gotovo Forma viva, edinstvena, da človeka prisili, da umolkne in začne razmišljati. Ustvarjam razlike med človekovimi dejavnostmi, skozi zgodovino človeštva. Kiparstvo je poklic, ki učvrsti telo, razum v iskanju resnic, v družbi plemenitih misli.«

PETRETIČ: KOSTANJEVIŠKI OTOK DOKONČNO V OBČINSKI LASTI

Kostanjeviški župan Ladko Petretič je poudaril, da Forma viva pripomore k zgodbi kostanjeviškega turizma, sodelovanje med občino in Galerijo Božidar Jakac je označil za odlično, ob tem pa kar malo okrcal ministrstvo za kulturo, ki po njegovem nima posluha za takšne projekte, kot je Forma viva. Ker so eno skulpturo postavili na kostanjeviški Otok, je župan ob tem navedel, da je tamkajšnje zemljišče v občinski lasti, saj je Otok Občina Kostanjevica na Krki odkupila od Škofije Novo mesto. Dodal je, da bodo poleg skulpture postavili še otroška igrala, kar bo sovpadalo s prostorom. Na zaključku simpozija so posebej pozdravili tudi bolgarskega veleposlanika v Sloveniji njegovo ekscelenco Mladena Petrova Červenjakova, ki je zbrane nagovoril v bolgarščini.

Za kulturni prispevek je poskrbel Pihalni orkester Kostanjevica na Krki, po koncu uradnega dela pa so si seveda obiskovalci pobliže ogledali nastale skulpture in se prepričali o kvalitetno narejenih izdelkih vseh treh sodelujočih kiparskih mojstrov.

R. R.
« Nazaj na seznam