Časopis za pokrajino Posavje
26.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Forma viva v polnem zamahu

Objavljeno: Sreda, 17.07.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
GBJ Kostanjevica-Forma viva 2019 (23)

Bojan Mavsar kleše skulpturo Varuh časa.

Mednarodni kiparski simpozij Forma viva, ki v juliju poteka v Galeriji Božidar Jakac, je v polnem zamahu.

Trojica izbranih kiparjev, Slovenec Bojan Mavsar, Bolgar Robert Canev in Perujec Aldo Shiroma, v senci dreves na zunanjem dvorišču nekdanjega cistercijanskega samostana ustvarja nove skulpture iz hrastovega lesa.
 
GBJ Kostanjevica-Forma viva 2019 (3)

Robert Canev pri ustvarjanju žitnih klasov

Krški rojak Bojan Mavsar (zdaj živi in dela na Vrhniki) izdeluje skulpturo cistercijanskega meniha, poimenovano Varuh časa, Robert Canev bo izklesal skulpturo Seme – spomenik upanju v naravi, sestavljeno iz treh velikih žitnih klasov, ta teden pa se jima je pridružil še Aldo Shiroma, ki bo naredil skulpturo v obliki ladje, na kateri bodo različne živali, z imenom Plujemo skupaj. Slavnostni zaključek simpozija s predstavijo novih skulptur, umeščenih v Park skulptur Forma viva, bo v soboto, 27. julija, ob 20. uri.
 
NAJSTAREJŠI SIMPOZIJ NA SVETU
 
Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva v Kostanjevici na Krki sicer poteka že od leta 1961 in velja za najstarejši še vedno delujoči kiparski simpozij na svetu. Zasnovala sta ga slovenska kiparja Janez Lenassi in Jakob Savinšek, po zgledu simpozija v St. Margarethnu na Gradiščanskem.
GBJ Kostanjevica-Forma viva 2019 (10)

Zadnji se je simpoziju pridružil Aldo Shiroma

Prvi simpozij je potekal na dveh deloviščih, v Kostanjevici na Krki in Seči pri Portorožu. Leta 1964 se je vzpostavilo delovišče v Ravnah na Koroškem in leta 1967 v Mariboru. Za vsako izmed delovišč je bil izbran material, ki je značilen za posamezno področje. V Kostanjevici na Krki je kot material uporabljen hrastov les, v Seči pri Portorožu kamen, v Ravnah na Koroškem jeklo in v Mariboru beton.
 
Enomesečnega simpozija v Kostanjevici na Krki, ki od leta 1998 poteka bienalno, se udeležujejo kiparji z vsega sveta. Skulpture nastale na simpozijih so na ogled v Parku skulptur Forma viva, ki bogati okolico Galerije Božidar Jakac in v mestu Kostanjevica na Krki.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte