Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Fotografska razstava Dejana Mijovića

Objavljeno: Četrtek, 08.11.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN9759 (2)

Črnobeli svet fotografa Dejana Mijovića, ki ima po materi slovenske, po očetu pa črnogorske korenine.

Jutri ob 16. uri bo potekalo v Knjižnici Sevnica odprtje fotografske razstave Poletje našega življenja slovenskega fotografa Dejana Mijovića, ki je del svoje mladosti preživel v Sevnici.

45835708_1903950509683522_1286185741277200384_o

Dejan Mijović

42-letnemu fotografu, ki se s fotografijo ukvarja že več kot dvajset let (tudi poklicno), je usoden padec na spolzki klančini morske obale pred osmimi leti spremenil življenje – ostal je popolnoma hrom od vratu navzdol. Po dolgotrajni rehabilitaciji se je kot tetraplegik vrnil v fotografske vode in za njim so mnoge samostojne ter skupinske razstave.

Večina razstavljenih fotografij, s katerimi se predstavlja v sevniški kniižnici, je nastala po Dejanovi nesreči, po kateri se je ponovno učil hoditi in govoriti. »Pravi prijatelji nam stojijo ob strani v dobrem in slabem. Po moji nesreči so mi stali ob strani, ko sem jih najbolj potreboval. Brez njihove podpore in podpore moje družine bi bila rehabilitacija po ’ponovnem rojstvu’ zame veliko težja. Zdaj vem, da so v življenju najpomembnejši družina in prijatelji. Prijatelje fotografiram že od leta 1999. Fotoaparat vedno nosim s seboj, ne glede na to, kakšna je priložnost,« pravi Dejan Mijović, ki se želi z razstavo zahvaliti vsem, ki so mu in mu še vedno dajejo moč in voljo, da ustvarja, raziskuje in se veseli življenja. »Ta dolgoročni projekt, Poletje našega življenja, je posvečen vsem mojim prijateljem, hkrati pa predstavlja tudi zgodovino našega prijateljstva,« še dodaja.

Fotografije v črnobeli tehniki bodo v sevniški knjižnici po jutrišnjem uradnem odprtju razstave na ogled do 3. decembra. Izpovedna moč je velika, na fotografijah so različni kraji, različni časi, veseli trenutki, nore zabave, včasih tudi solze in še marsikaj.

Utrinke s petkove razstave je zabeležil sevniški fotograf in kronist Ljubo Motore, ki se v sevniški knjižnici predstavlja z zbirko fotoaparatov, ki jih je v letošnjem letu podaril knjižnici v trajno last.

S. R.

 
« Nazaj na seznam