Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Fotografska razstava Jožeta Praha o tematskih poteh

Objavljeno: Četrtek, 14.09.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
Tematske poti, razstava, J. Prah

Jože Prah, zaposlen na Zavodu za gozdove Slovenije, se v Trškem dvorcu predstavlja na samostojni fotografski razstavi.

V preddverju Trškega dvorca v starem delu Sevnice so na ogled fotografije ljubitelja narave in fotografije, pohodnika in planinca ter inženirja gozdarstva Jožeta Praha, ki je v včerajšnjem jutru predstavil izbrane motive slovenskih tematskih poti članicam in članom foto sekcije Društva Trg Sevnica.

SLOVENIJA IMA PREKO 700 TEMATSKIH UČNIH POTI

Oglarska pot

Oglarska pot

»Slovenija ima veliko naravnega bogastva in mnogo resursov za doživljajski produkt kot izobraževalni produkt. Preko pohodništva lahko Slovenija izkoristi svoje naravne in kulturne danosti. V Sloveniji je preko 700 tematskih poti, katerih opisi so razpršeni na množici spletnih strani.
Pot kulturne dedisciine Zirovnica

Tematska učna pot kulturne dediščine v Žirovnici

Predstavljanje narave tako postaja v svetu in tudi v Sloveniji vse bolj pomembna dejavnost. Dobra interpretacija pomaga turistom, da bolje spoznajo kraje, ki jih obiščejo, to pa poglobi njihovo doživetje. Tematske poti, planinske poti, kolesarske in konjeniške ter vodne in obvodne poti so zato pomemben del turističnega proizvoda, prispevajo lahko k zadovoljstvu gostov, kot domačinov,« je dejal Jože Prah.

PRIHODNJE LETO 50-LETNICA TEMATSKIH POTI 

Piranska krozna pot

Piranska krožna tematska pot

»Tematska pot je označena ali neoznačena pot, ki uporabniku ponuja doživetje izbrane tematike. Tema poti se lahko nanaša na poljubno turistično aktivnost, npr. pohodništvo, kulinariko, kulturo, arhitekturo, zgodovino in podobno. Pot je lahko poljubno dolga, pomembno je le, da so na ali ob poti turistično – izobraževalno zanimive točke. Tematske poti imajo informacijski, izobraževalni in rekreacijski namen. Prav tako pa imajo tudi vlogo varovanja in ohranjanja narave ter kulturne dediščine. So tiste, ki nudijo izjemen izobraževalni – poučni moment. Poleg tega pa pomenijo tudi tržni segment, ki je povezan z naravo in doživljajskim turizmom,« je še izpostavil ter povabil na obeležitev in praznovanje v letu 2024, ko bo minevalo 50 let od takrat, ko sta bili postavljeni prvi dve gozdni učni poti v Sloveniji.

GOZDNA UČNA POT OKOLI SEVNIŠKEGA GRADU

Tematska pot Gozd je kultura aevniški grad

Po pobočju sevniškega gradu se vije krožna tematska učna pot Gozd je kultura, njeno središče je velik deblak.

Leta 2019 so odprli 800 metrov dolgo gozdno učno pot po pobočju okoli sevniškega gradu pod imenom Gozd je kultura. Del poti je tudi »deblak«, edinstvena učilnica na prostem, ki v notranjosti ponuja vpogled v 32 drevesnih vrst, ki rastejo v naših gozdovih.

S. R., foto: V. Šeško, K. Pibernik

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam
»