Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Fotografske zgodbe Ane Kovač

Objavljeno: Četrtek, 11.02.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Ana Kovac. fotorazstava (15)

Hrastničanka Ana Kovač se z izborom lastnih fotografskih del predstavlja v kulturnem domu v Loki pri Zidanem Mostu.

V Kulturnem domu Loka pri Zidanem Mostu so na ogled skrbno izbrane fotografije Ane Kovač iz Hrastnika, ki ima rada potovanja, na katerih skozi fotografski objektiv »ujame« marsikatero zanimivost. Za razstavljena fotografska dela bi lahko rekli, da gre za igro svetlobe in teme, saj so vse fotografije črno-bele, a v njih se skriva marsikatero sporočilo, ki ga zaslutimo šele ob ogledu.

Ana Kovac. fotorazstava (27)

Fotografije imajo zanimive zgodbe, ki so povezane s preteklostjo in sedanjostjo.

Večina fotografij prikazuje stavbno arhitekturo – nekoč veličastno, urejeno, umetniško dovršeno v drobnih detajlih, ki so krasili stebre, stopnišče … Živahnost nekdanjega življenjskega utripa sta v sedanjem času zamenjala osamljenost in prah, ki ju skušajo občasno pregnati iz starih stavb potepuške mačke in psi. Mlada fotografska raziskovalka je našla v strukturah sten in stropov, stopnic, v igri svetlobe, v kateri je načrtno ali nenačrtno ujela sence obiskovalcev ali silhuete živali, pravo »noir« fotografsko igrišče, ki ugotavlja pomembnost zgodbe in ne toliko lokacije same. »Fotografije bi lahko bile pravzaprav posnete kjerkoli, vendar je njihov čas in kraj nastanka znan,« nadaljuje in dodaja, da gre za malce drugačen in čustveno obarvan spomin na potovanja po Gruziji in Azorskih otokih, kjer je raziskovala tamkajšnje zapuščene hotele. »Gre za reminiscenco na njihove zgodbe izpred časa, ki so ostale kot duh v ozadjih teh fotografij – vsebinsko skrite, nejasne ali nelocirane ...« pojasnjuje fotografske motive, s katerimi je iztrgala pozabi del preteklosti in oživela domišljijo.

NEKOČ MOGOČNE STAVBE, DANES PREPUŠČENE PROPADU

Ana Kovac. fotorazstava (26)

Fotografinji se je zahvalil za predstavitev fotografij Zoran Cvar, predsednik KD Primož Trubar Loka, in sicer z lastnim likovnim delom.

Na eni izmed črno-belih fotografij je motiv nekdanjega kopališča, ki ga, pozabljenega in zanemarjenega, redno obiskujeta le dva velika potepuška psa ter naključni in radovedni obiskovalci. »Naključje je hotelo, da sta bila v trenutku, ko je nastala fotografija, na nekoč zelo lepo urejenem kopališču z manjšimi masažnimi bazenčki tudi dva psa,« pove fotografinja in se z nasmehom spominja leta 2017, ko je bila na dvotedenskem potovanju po Gruziji. »Tskaltubo je bilo nekoč čudovito gruzijsko mestece, zgrajeno še v času Sovjetske zveze, sestavljeno iz 19 impresivnih sanatorijev in devetih kopališč, ki so svojim obiskovalcem ter kronično bolnim ponujali t. i. balneoterapije. Te zdravilne 'vode nesmrtnosti', kakor so jih imenovali, naj bi odkrili že v 13. stoletju, pravi razvoj sanatorija pa se je začel šele sredi dvajsetih let 20. stoletja. Po razpadu Sovjetske zveze je Tskaltubo izgubil svojo slavo in pogostost ruskih obiskov, kar je sčasoma vodilo v propad. Državljanska vojna v Abhaziji leta 1994 je v mesto pripeljala več ubežnih beguncev, ki še danes živijo v nekaterih delno uničenih sanatorijih. Nekatera kopališča in hoteli so popolnoma dostopni, drugi gosto zaraščeni, eden izmed njih, Shaxtiori, kjer naj bi redno gostoval tudi Stalin, pa je strogo varovan. Seveda mnogi preplezajo ograjo in pohajkujejo po sobanah, dokler jih ne polovijo varnostniki – sama si tega nisem privoščila,« obudi spomin na potovanje in nastanek fotografije z zanimivo zgodbo.

To je le ena izmed zgodb, ki jo »pripovedujejo« Anine fotografije. Na eni je del motiva iz nekdanjega luksuznega hotela Monte Palace s petimi zvezdicami, ki stoji visoko na hribu nad masivno kaldero Sete Cidades z mestecem in dvema jezeroma, modrim ter zelenim na enem izmed azorskih vulkanskih otokov v bližini Portugalske. »Masiven, večnadstropni arhitekturni ’monstrum’ je zasnovan z ostro terasasto streho, podobno pagodi (stopničast stolp z več nadstreški, op. p.), ter obdan z mnoštvom dreves kriptomerije. Zaradi previsoko zastavljenih ciljev in nizkega dobička je hotel bankrotiral kmalu po odprtju, pod stalnim, 24-urnim nadzorom pa je ostal vse do leta 2010. Zdaj vandaliziran in popolnoma zapuščen s svojimi čari nagovarja obiskovalce; večinoma z obliko samo, opraskanimi tapetami in spiralnimi stopnišči, ki vodijo do 88 sob, zelene alge pa se napajajo z vlago in dežjem, ki vdira skozi uničen strop. Govorice pravijo, da ga je nedolgo nazaj prevzelo kitajsko podjetje za razvoj nepremičnin, ki naj bi planiralo popolno sanacijo nekje do leta 2022,« odkrije še eno zgodbo, a vseh je 15, ker je toliko vseh razstavljenih fotografij, s katerimi 30-letnica ohranja sledi in delo človeških rok – tistih, ki so ustvarjale in tistih, ki dela svojih prednikov ne znajo ceniti.

Razstava 'Potovanja skozi črno-belo' je na ogled v kulturnem domu v Loki do 6. marca, in sicer po predhodni najavi na tel. št. 041 926 469 (Zoran Cvar).

S. R.
« Nazaj na seznam