Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Fotografske zgodbe Neže Tretnjak

Objavljeno: Ponedeljek, 09.12.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Neza Tretnjak, foto razstava (74)

Neža Tretnjak se v Knjižnici Sevnica predstavlja na svoji samostojni fotografski razstavi.

V Knjižnici Sevnica je do 4. januarja prihajajočega leta na ogled razstava fotografij domačinke Neže Tretnjak, študentke prvega letnika Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (smer montaža).

Odprtje fotografske razstave z naslovom Zasvojenost = odvisnost? se je odvijala v minulem petkovem večeru, kjer se je mlada fotografinja zahvalila svojemu mentorju, staremu očetu Jožetu Teražu, ki jo je že kot osnovnošolko navdušil za delo s fotoaparatom. Le-ta je postal njen stalni spremljevalec na njenih poteh, na katerih je nastalo mnogo zanimivih fotografij. Preizkusila se je v portretni fografiji, ulični, arhitekturni, modni, krajinski, športni …

Neza Tretnjak, foto razstava (46)

V bogat svet fotografije je mlado fotografinjo vpeljal njen ded Jože Teraž, ki je dolgoletni član sevniške fotosekcije.

Svoje najljubše fotografske zvrsti mlada fotografinja, ki jo veseli tudi montaža, še nima, a izkušnje pridno nabira in za njo je uspešno letošnje poletno sodelovanje v mednarodnem MEPI programu (program osebnega razvoja mladih, v katerem se mladi spopadajo z izzivi in so za to nagrajeni; program mlade spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu preživljanju prostega časa; program temelji na izkustvenem učenju in je namenjen mladim med 14. in 25. letom starosti). S še 26 »Mepijevci« ter štirimi mentorji je preživela del poletja v angleškem Walesu, kar je bil za udeležence programa poseben izziv in preizkušnja – na 80 kilometrov dolgi poti z 20-kilogramskimi nahrbtniki na ramah, izven civilizacije, v neokrnjeni naravi, brez tehničnih pomagal, na poti neverjetnih razgledov in prečudovite pokrajine ter izjemnih vremenskih razmer.

Neza Tretnjak, foto razstava (67)

Odvisnosti je več vrst.

»Brez dvoma je bila to najtežja odprava, ki pa je bila po drugi strani tudi primerna najvišji stopnji programa MEPI,« je zapisala Neža Tretnjak ob vrnitvi domov ter s seboj prinesla tudi mnogo zanimivega fotografskega arhiva in del le-tega je na ogled tudi na omenjeni razstavi. Na njej se gledalec sooča z mnogimi različnimi vrstami odvisnosti (alkohol, droga, internet, igre na srečo, cigarete, hrana …).

S. R.
« Nazaj na seznam