Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Fotoklub Brežice se predstavlja z razstavo Otroci in otroštvo

Objavljeno: Torek, 10.03.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
DSC_0002

Z odprtja razstave

3. marca je v avli Doma kulture Brežice potekalo odprtje fotografske razstave članov Fotokluba Brežice, ki so jo naslovili Otroci in otroštvo.

Letošnja marčevska klubska razstava, kot je dejal predsednik Fotokluba Brežice Davor Lipej, predstavlja že utečen in prepoznaven vzorec njihovih klubskih razstav. Nadaljeval je, da so že ob začetku delovanja fotokluba v letne programe dela uvrstili po dve klubski razstavi - spomladansko marčevsko, vezano na dan žena in materinski dan, ter oktobrsko, v počastitev občinskega praznika. Pri pomladanskih postavljanjih razstav tesno sodelujejo z Območno izpostavo JSKD Brežice.
001

Nekateri člani Fotokluba BrežiceKot je še povedal, naj bi spomladanske razstave v povezavi z vsakoletno naprej izbrano temo vsebinsko in vizualno nagovarjale o nas samih in svetu okrog nas, naših družinah, naših najbližjih, sorodnikih, prijateljih, domu, domačem kraju, domovini in podobno.
Jesenske razstave pa so si zamislili kot pregledne in natečajne, na določeno in tudi prosto temo.

Kot je opisal, so s pomladnimi razstavami začeli leta 2017, ko so v začetku marca na ogled postavili prvo razstavo na temo »Ženske«, ki so jo posvetili ženam ob mednarodnem dnevu žena. Leto kasneje, 2018, so pripravili drugo razstavo »Moški« in jo posvetili moškim, ob 10. marcu, prazniku 40 mučencev. Lansko leto pa so za temo marčevske razstave določili »Družino«. Tema letošnje razstave, »Otroci in otroštvo«, sledi kot logično nadaljevanje preteklih spomladanskih klubskih razstav. Pričujoča razstava se tako povezuje z lansko tematiko družine, v kateri imajo otroci pomembno mesto, vlogo in položaj. Družina in družinsko okolje pa vplivata na življenje, počutje, učenje in razvoj otroka.

Po Lipejevih besedah so na začetku leta na rednih klubskih sestankih določili interna pravila in navodila za izbor fotografij. Vsak član kluba je tako lahko sodeloval z največ štirimi fotografijami v črno-beli ali barvni tehniki, vsebinsko iz ene ali več določenih zvrsti: portreta, umetniške (izrazne), dokumentarne (reportažne) in life fotografije. Na tokratni razstavi sodeluje 12 članov kluba s 45 fotografijami, in sicer Branko Benčin, Branko Brečko, Vlado Bucalo, Samo Hajtnik, Matej Kramžer, Davor A. Lipej, Mitja Mladković, Gregor Podvinski, Anita Radkovič, Franc Šavrič, Vinko Šebrek in Branko Zupanc. Čeprav je razstava koncipirana kot komplementarna celota, jo lahko vsebinsko razdelimo na tri skupine. Fotografije tako vsebujejo motive, prizore in dogodke iz življenja otrok in otroštva:
  • v današnjem času in sodobnih družinah ter okolju;
  • v tradicionalnih družinah skozi prikaz prizorov in motivov pri snemanju letošjega igranega etnološkega filma Sekcije za ohranitev dediščine Kulturnega društva Kapele: »Kako se je včasih kosilo in želo«,
  • podobe življenja begunskih in migrantskih otrok (dokumentarne fotografije iz sprejemnega centra Dobova leta 2015).
»Želeli smo, da nas fotografije v vsebinskem smislu nagovarjajo z zanimivimi in posebnimi vizualnimi zgodbami o otrocih, njihovem življenju in otroštvu. Letošnja razstava tako ponuja priložnost, da skozi fotografije odkrijemo in pokažemo, kako različna in večplastna so lahko otroštva ... Pričujoče fotografije odpirajo veliko vprašanj in ponujajo odgovore,« je sklenil predsednik brežiškega fotokluba.

Odprtja razstave se je udeležila tudi brežiška podžupanja Mila Levec, nekaj spodbudnih besed je spregovorila tudi Lučka Černelič iz JKSD OI Brežice, obiskovalci pa so prisluhnili tudi glasbenemu nastopu učencev Glasbene šole Brežice Larena Turka na harmoniki in Izaka Vukiča na kljunasti flavti pod vodstvom profesorja Uroša Polanca.

Vir: Fotoklub Brežice
Foto: Franc Šavrič
« Nazaj na seznam