Časopis za pokrajino Posavje
28.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Fotoklub Brežice se predstavlja z razstavo »Takšno je življenje 2020«

Objavljeno: Ponedeljek, 05.10.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
fotoklub_brezice_odprtje_razstave (53)

Po zaključenem otvoritvenem programu je sledil še ogled razstave.

Člani Fotokluba Brežice so tudi letos v Brežiškem oktobru, ko praznuje občina Brežice, na ogled postavili pregledno klubsko fotografsko razstavo, ki so ji nadeli naslov »Takšno je življenje 2020«. Na petkovem odprtju razstave, ki je v avli Upravne enote Brežice na ogled še cel mesec, so bili poleg domačih fotografov prisotni tudi člani Fotokluba Sušec iz Ilirske Bistrice, katerih fotografije so prav tako na ogled v sklopu te razstave.

fotoklub_brezice_odprtje_razstave (56)

Člani Fotokluba Brežice

Na letošnji pregledni razstavi se predstavljajo: Branko Benčin, Branko Brečko, Vlado Bucalo, Samo Hajtnik, Matej Kramžer, Davor Lipej, Mitja Mladkovič, Gregor Podvinski, Anita Radkovič, Branko Zupanc, Franc Šavrič in Vinko Šebrek.

V krajšem programu ob odprtju razstave je predsednik Fotokluba Brežice Davor Lipej med drugim omenil, da je bila tema letošnje razstave prosta fotografija v barvni in črno-beli tehniki. Člani kluba – tokrat jih sodeluje 12 – so na predstavitev in oceno poslali pet po lastni presoji najboljših v letošnjem letu posnetih fotografij. Padla je odločitev, da za letošnjo pregledno razstavo izberejo po tri najboljše fotografije posameznega avtorja. Kot je navedel, so zadovoljni z odzivom, raznolikim naborom žanrov, dobro tehnično kvaliteto ter estetsko in izpovedno močjo fotografij. »Že z naslovom razstave 'Takšno je življenje 2020' smo želeli nakazati realne in umetne (ali umetniške) konstrukte, ki oblikujejo našo realnost v danih trenutkih, ki jo kot avtorji vidimo in čutimo,« je poudaril in v nadaljevanju naštel še ostale razstave, s katerimi so se brežiški fotografi v tem letu že predstavili.
fotoklub_brezice_odprtje_razstave (21)

Predsednika obeh fotoklubov Andrej Bergoč (FK Sušec) in Davor Lipej (FK Brežice)

Februarja so s ponovitvijo lanske klubske razstave »Naši pogledi« gostovali v prostorih Občine Brežice, marca so v avli Doma kulture Brežice odprli tradicionalno marčevsko razstavo, tokrat z naslovom »Otroci in otroštvo«, s katero so junija ponovno gostovali v prostorih občine, maja pa so imeli tudi spletno razstavo »FOTOVID-19«, ki je bila posvečena njihovim ujetim utrinkom v času karantene, v juniju pa so s ponovitvijo lanske razstave »Naši pogledi« gostovali v Knežaku pri Ilirski Bistrici pri Fotoklubu Sušec. »Z današnjo pregledno klubsko in letošnjimi preteklimi razstavami smo kot klub v celoti in kot posamezniki dosegli cilje in pričakovanja,« je povedal Lipej.

»Naša dejavnost in naša fotografska dela so tista, ki informirajo, dokumentirajo svet, v katerem živimo, skozi objektiv fotoaparata. S tem hkrati prispevamo k poglobljenemu doživljanju in razumevanju našega vsakdanjika v teh časih. Vsebina in način našega dela od samega začetka temeljita na spodbujanju k vsebinskemu in estetskemu (formalnemu) raziskovalnemu pristopa, saj nam ta omogoča oblikovanje lastnih ustvarjalnih pristopov in likovnih izrazov,« je še izjavil in dodal, da raziskovanje je in ostaja od začetka njihovega delovanja najpomembnejše, saj spodbuja najrazličnejše načine izbire motivov, prizora ali dogajanja, postavitve kota, mesta in vizure fotografiranja, delitve okvirjev (formata fotografske slike), izbire in postavljanja barv druge ob druge itd. »Na naši letošnji pregledni razstavi vidimo in odkrivamo življenje in svet skozi različne in večplastne zvrsti avtorske fotografije – od resnične dokumentarne do umetniško izrazne, kot so: krajine, narava oz. živalski in rastlinski svet, pokrajine, arhitektura, life fotografija, portret in abstraktnost. V vsaki fotografiji se tako odražata naš osebni ustvarjalni pristop in izrazni slog, ki ga razvijamo v procesu lastnega ustvarjanja fotografskega dela,« je pojasnil Lipej.

Razstava v razstavi

Petkov dogodek je bil sicer tako kot tudi leto 2020 malo drugačen. Z razstavo v razstavi namreč sodelujejo tudi člani Fotokluba Sušec iz Ilirske Bistrice, ki Brežičanom tako »vračajo« njihovo letošnje junijsko gostovanje v Knežaku. Člani Fotokluba Sušec so pripravili skupinsko razstavo z naslovom »Čujte, gore in bregovi«, s katero gostujejo tudi v Brežicah. Avtorji fotografij so: Andrej Udovič, Branko Česnik, Vojko Mihelj, Dejan Damiš, Irena Štembergar, Petra Spetič, Neta Vergan, Klemen Bergoč in Stojan Spetič. Veselje, da lahko v Brežicah razstavljajo svoja dela, je ob tem izrazil njihov predsednik Andrej Bergoč.

Razstavo je uradno odprla brežiška podžupanja Mila Levec, ki je ob tem povedala, da je za nastanek dobre fotografije treba imeti dobro opremo, potrebno pa je tudi veliko časa in potrpežljivosti, da se v pravem trenutku v objektiv ujame določen moment. »Hvala vam, ker vse ujete momente delite tudi z nami in s tem bogatite naš vsakdan,« se je zahvalila fotografom. Za glasbeno podlago je poskrbel učenec Glasbene šole Brežice Tarik Kurspahić na kitari pod mentorstvom Berislava Cerinskega. Člane gostujočega fotokluba so brežiški fotografi naslednji dan popeljali še po brežiški občini ter jim razkazali razgled s Šentvida, Pišece in tamkajšnji grad, Bizeljsko in tamkajšnjo cerkev, Slomškov muzej, repnice, skratka, poskrbeli so za promocijo brežiške občine.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam