Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Fotoklub Brežice uspešno opravil delavnico pri zamejskih Slovencih

Objavljeno: Četrtek, 11.04.2024    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
DELAVNICA NABREZINA_33
Člani Fotokluba Brežice smo na povabilo FK Sušec iz Ilirske Bistrice, s katerimi sodelujemo že vrsto let, opravili enodnevno delavnico pri naših zamejskih Slovencih v Nabrežini. Tamkajšno kulturno društvo je oba fotokluba povabilo z namenom fotografskega raziskovanja Nabrežine in spominskega pohoda pesnika Iga Grudna.

Poleg Nabrežine so si ob vodenju domačih članov kulturnega društva ogledali tudi zelo slikovito, fotografsko idilično vas Šempolaj ter se spustili vse do morja. Obisk osmice je bil pa tako še enološki kot gastronomski dodatek.

Ob tem velja poudariti naše občutke nelagodja in razočaranja, da matična Republika Slovenija vse preveč pozablja na naše rojake, ki so ostali izven naših meja po delitvi ozemelj po koncu 2. svetovne vojne. Vsa ta ozemlja in vasi so bili zgodovinsko od nekdaj slovenski, tudi precej prebivalcev še vedno uporablja slovenščino kot pogovorni jezik.
DELAVNICA NABREZINA_6

Rezultati naših fotografskih naporov bodo predstavljeni na veliki razstavi ob prazniku sv. Roka v avgustu 2024 v Nabrežini, izdan pa bo tudi letni koledar z motivi iz naših fotografskih vtisov. Uspešno smo navezali stike in upamo, da se to sodelovanje lahko še nadaljuje in nadgrajuje, kajti povezovanje, izmenjava izkušenj, dobrih praks in podobno je vedno prava odločitev. Člane društva smo tudi povabili na obisk brežiške občine in jim predali kar nekaj namigov. Hvala tudi Občini Brežice za podporo našega delovanja in tega mednarodnega projekta.

Besedilo: Davor Lipej
Avtorji fotografij: Erika Bucalo, Branko Zupanc, mag. Hrvoje Teo Oršanič, Davor Lipej, Stojan Spetič
« Nazaj na seznam
»