Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Fraktalne risbe

Objavljeno: Četrtek, 16.11.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN2475

Uvodni predstavitvi dr. Deje Muck o terapevtski risarski in terapevtski metodi ...

V Knjižnici Sevnica se je v včerajšnjem zgodnjem večeru odvijala predstavitvena ustvarjalna delavnica »Fraktalna risba« pod vodstvom dr. Deje Muck, redne profesorice na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje.

DSCN2503

... je sledila ustvarjalna delavnica, ki je prinašala zanimive in raznolike barvne izdelke.

Predavateljico, ki je odraščala v Boštanju, sta že v najstniških letih poleg znanosti zanimali tudi umetnost in duhovnost. Svojo osebno rast je razvijala skozi likovno umetnost, pri kateri se je izražala predvsem z risanjem portretov, pri čemer je vedno želela upodobiti predvsem »dušo« oziroma trenutno čustveno stanje portretiranca.

V zadnjem času se Deja Muck, ki je tudi avtorica večjega števila strokovnih člankov in knjig, na sevniškem gradu pa je imela tudi dve samostojni slikarski razstavi, osredotoča na raziskovanje metode fraktalne risbe, s katero jo je po naključju povezal bioterapevt Marjan Ogorevc, vanjo pa jo je vpeljala mentorica, prof. Martina Kosec iz Zagreba. Gre za eno od terapevtskih metod pomoči z umetnostjo (ang. Art therapy). Avtorica omenjene metode samopomoči s t. i. fraktalno risbo je ruska klinična in družinska psihologinja Tanzilija Polujahtova. Deja Muck je nosilka certifikata 3. stopnje, ki ga je prejela neposredno od Polujahtove, in znanje, ki ga je pridobila, z velikim veseljem in zanosom širi dalje.

Izdelava fraktalne risbe je zelo preprosta in dostopna vsakomur, saj je osnovana na spontani risbi, sestavljeni iz linij in barvanja. To posebno izkušnjo risanja z zaprtimi očmi in nato barvanja z različnimi barvami je skupina, ki se je udeležila sinočnje predstavitve, sprejela z navdušenjem, nastale pa so tudi zanimive barvne podobe, preko katerih je mogoče posamezniku posredovati določeno »vedenje« o njegovi notranjosti. Metoda fraktalne risbe, ki jo že več kot dve desetletji razvija Rusinja Polujahtova, pa ne vpliva pozitivno le pri bolezenskem okrevanju, vpliva tudi na povečanje samozavesti in samospoštovanja, razvoj socializacije in komunikacije, pravi Muckova. Fraktalna risba je energijska risba in njena vibracija prodira v naše telo, misli in spomine. Z risanjem fraktalov se odpiramo višji zavesti in osvobajamo kreativno energijo.

S. R.
« Nazaj na seznam
»