Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Galerija Božidar Jakac - prejemnica priznanja za kreativnost nagrade Živa 2020

Objavljeno: Torek, 18.01.2022    Rubrika: KULTURA Sporočilo
1 Priznanje je sprejel dirketor Goran Milovanović, 13. 1. 2022

Priznanje je sprejel direktor Goran Milovanović.

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki je prejemnik posebnega priznanja za kreativnost nagrade Živa 2020, ki jo podeljuje Forum slovanskih kultur.

Mednarodna žirija je v obrazložitvi med drugim zapisala: “Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti je ustanova z dolgo tradicijo, ki je unikatna s stališča njenega delovanja in ugleda v svetu umetnosti, kot tudi s stališča njene fizične umeščenosti v nekdanji srednjeveški samostan, ki je predelan v razstavišče, kjer se moderna in sodobna umetniška dela soočajo s preteklostjo, kjer se kultura, umetnost in narava srečujejo na navdihujoč način.
2 Skupinska fotografija prejeminik nagrade in priznanj,-13. 1. 2022

Skupinska fotografija prejemnikov nagrade in priznanj


Vizija muzeja za prihodnost je usmerjena v sodobno, inovativno predstavljanje in promocijo lastnih zbirk, ki jih oživlja in aktualizira na način povezovanja tradicionalnega z modernim skozi umetnost. Prav tako se muzej osredotoča na razvoj inovativnih in vključujočih aktivnosti, ki jih ponuja tudi v digitalnih formatih, da bi s tem dosegel publiko, umetnike in strokovnjake v širši regiji.”
 
3 Nagrada

Nagrada

Namen nagrade Živa za najboljši slovanski muzej ter kulturni in naravni spomenik je prepoznati, spodbujati, nagraditi in pospeševati eksperimente, projekte in prakse v muzejskem sektorju v kulturnem in geografskem okviru evropskih držav slovanskih narodov ter prepoznati posebnosti in posebne vrednote slovanskega sveta z njegovimi zgodbami, tradicijami in dediščino, skupnimi in včasih zelo različnimi koreninami, pa tudi težavami.
 
Podelitev, ki se je odvijala 13. januarja v prostorih Jugoslovanske kinoteke v Beogradu, je potekala v organizaciji Foruma slovanskih kultur in v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Srbije. V konkurenci 20 nominiranih muzejev iz 11 slovanskih držav sta bili podeljeni dve glavni nagradi in pet posebnih priznanj.
 
Osrednjo nagrado Živa je prejel Muzej rezbarjenja (Konjic, BiH), nagrado za najboljši naravni in kulturni spomenik pa Regionalni etnografski muzej na prostem Etar (Gabrovo, Bolgarija). Posebno priznanje za vodenje je prejel Nacionalni literarni memorialni muzej Ivan Franko (Lviv, Ukrajina), priznanje za odprtost za obiskovalce Rudarski muzej (Zabrze, Poljska), priznanje za pripovedovanje zgodb Center za obiskovalce Ivanina hiša pravljic (Ogulin, Hrvaška), priznanje za učinkovito rabo virov Muzej umetnosti Jaroslavl (Jaroslavl, Ruska federacija) in priznanje za kreativnost Galerija Božidar Jakac (Kostanjevica na Krki, Slovenija).

Vir: GBJ Kostanjevica na Krki
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte