Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Galerija Krško z razstavo Privid življenja

Objavljeno: Nedelja, 07.04.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Galerija Krško z razstavo Privid življenja

(z leve) Darja Planinc, Irena Jurca, Nina Sotelšek

V petek, 5. aprila, so v Galeriji Krško pripravili fotografsko-zvočno prostorsko postavitev razstave Ljubljančanke Irene Jurca Privid življenja.

Z razstavljenimi deli podaja umetnica razmišljanje o stanju duha in človekovem obstoju v zahodni družbi. »Privid življenja z minimalističnim prikazom avtoričine ideje gledalca popelje v vizualno in avditivno meditativno izkušnjo, skozi katero lahko gledalec ponovno premisli o sebi, svetu in svoji vlogi v njem,« je v nagovoru zbranim dejala kustosinja razstave Nina Sotelšek in še pojasnila, da avtorica postavlja v ospredje svojega zanimanja avtorsko fotografijo, s katero pripoveduje o vsebinsko različnih temah. Jurca, kakor pravi sama, s pomočjo fotografske podobe raziskuje razmerje med intimnim doživljanjem sveta in zunanjo družbeno stvarnostjo. Osredotoča se na teme, ki odražajo bivanjske izkušnje ter različna eksistencialna vprašanja o smislu in bistvu, minevanju in razumevanju družbene realnosti.  Nekaj besed je dodala še direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc, razstavo pa je odprla direktorica krške občinske uprave Melita Čopar.

Sotelškova pa je v pogovoru nanizala še nekaj zanimivosti v povezavi z letošnjimi razstavami v krški Galeriji: »Naključno se bo letos zvrstilo žensko leto, kjer bodo avtorice realizirale svoje umetniške projekte in pokazale razmišljanje o svetu s svojim ženskim pogledom. Razstavljavke se kritično odzivajo na razmere v družbi. Nocojšnja razstava, ki bo odprta do 24. junija, je prva v tem nizu. Septembra bosta skupaj svoja dela postavili na ogled grafičarki Novomeščanka Nataša Mirtič in Ljubljančanka Vesna Drnovšek. S tretjo razstavo v oktobru pa bosta razstavno leto v Galeriji Krško zaključili Nataša Skušek in Mojca Grmek

M. H.
 
« Nazaj na seznam
»