Časopis za pokrajino Posavje
8.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gasilski pihalni orkester Loče ne počiva

Objavljeno: Torek, 30.06.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Zasaditev lipe, Franc Savric

Igranje GPO Loče ob zasaditvi lipe v domačem kraju

Gasilski pihalni orkester Loče v letošnjem letu obeležuje 100 let od ustanovitve. Kljub temu da zaradi trenutnih okoliščin vsi načrti, ki so jih imeli, niso izvedljivi, je orkester še vedno zelo aktiven in ne počiva.

Že v začetku junija so snemali oddajo Pri Črnem Petru, ki smo jo kasneje lahko spremljali na programu Planet TV. 12. junija je orkester odprl svojo razstavo, ki je na ogled v Upravni enoti Brežice, na kateri je orisal pomembnejše dogodke skozi 100 let svojega obstoja.

Pri Crnem Petru, Franc Savric

Nastop v oddaji Pri Črnem Petru

20. junija so za obeležitev 100. obletnice ustanovitve načrtovali veliki dogodek, na katerem bi se zbralo več kot deset godb iz Slovenije in izven njenih meja, toda načrte so jim prekrižale izredne zdravstvene razmere in negotovost, ki je preprečila izvedbo širokopoteznega programa. Odločili so se za intimnejšo prireditev, na katero so povabili vaščane iz Loč, na dogodku pa so skupaj s predsednikom Državnega zbora Igorjem Zorčičem, županom občine Brežice Ivanom Molanom in voditeljico oddaje Pri Črnem Petru Jasno Kuljaj simbolično zasadili lipo, ki bo rasla vsaj še nadaljnjih 100 let. Po uradnem delu so z vaščani počakali na pričetek prej omenjene oddaje Pri Črnem Petru in si jo skupaj ogledali, vrhunec oddaje pa je bil seveda nastop orkestra na koncu.

DSC_5626

Sodelovanje orkestra na žalni slovesnosti v Rigoncah (foto: Občina Brežice)

27. junija so združili moči skupaj s Kmetijo Istenič in na dogodku »Pozdrav poletju« s svojo glasbo polepšali dan in vnesli pozitivno energijo obiskovalcem kmetije. Na začetku prireditve je Janez Istenič prisrčno pozdravil obiskovalce, dirigentka orkestra, Anita Kiralj, pa je zbranim povedala nekaj besed o orkestru in zakaj so lahko prav vsi ponosni, da so njegovi člani. Obiskovalci so tako prisluhnili lahkotnemu programu orkestra, ob katerem nihče ni ostal ravnodušen, vse to pa ob kozarcu vrhunske penine Istenič.

Isti dan so, tako kot vsako leto, sodelovali na žalni slovesnosti v spomin na Jerneja Molana v Rigoncah. S tem so počastili spomin na padlega borca, ki je v boju za Slovenijo plačal najvišjo ceno – svoje življenje.

Vir: GPO Loče, foto: Franc Šavrič in Davor Lipej
« Nazaj na seznam