Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gastronomsko obarvana razstava krških fotografov

Objavljeno: Petek, 26.11.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0013

Branko Benčin je na ogled postavil domiseln primer studijske fotografije na dano temo.

V četrtek, 25. novembra, je v krški Dvorani v parku potekalo odprtje razstave Društva ljubiteljev fotografije Krško z naslovom »Druženje in hrana«. Člani so razstavili nekaj zelo barvitih in zanimivih fotografij na dano temo.

Društvo je pripravilo zaključno razstavo ob letošnjem letu gastronomije in dejstvu, da je Slovenija nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021. Obenem pa velja omeniti, da je razstava nastala tudi v počastitev 100. obletnice rojstva kuharskega mojstra in avtorja kuharskih knjig Ivana Ivačiča.

DSC_0069

Člani Društva ljubiteljev fotografije Krško so tudi v času korone znova stopili skupaj in pripravili zanimivo razstavo na temo »Druženje in hrana«.

V okviru razstave so svoja dela razstavili: Jožica Mikek Veber, Branko Benčin, Boris Moškon, Goran Rovan in Ljubislava Škibin. Motivika zajema raznorazne fotografije od obloženih polic v trgovinah, do klobas, pršuta, tortic in domiselnih studijskih fotografij sadja.

Ob odprtju razstave je predsednica Društva ljubiteljev fotografije Krško Jožica Mikek Veber izrazila zadovoljstvo, ker je razstava tudi uradno odprta: »Izkoristili smo čas koronakrize in pripravili individualen izbor fotografij. Vesela sem, da naše društvo dela skozi celo leto. Tako lani kot letos smo uspešno izpeljali svoj program. Menim, da je razstava lepa. Kljub vsem dvomom nam je uspelo.«
DSC_0039

Predsednica Društva ljubiteljev fotografije Krško Jožica Mikek VeberO nadaljnjih izzivih društva pa je Mikek Veber takole pokomentirala: »Za prihajajoče leto že pripravljamo novo temo z naslovom 'V slogi je moč', v okviru tradicionalnih Blaževih dnevov bomo predstavili Veliki Kamen, vse ostalo pa naj ostane skrivnost.«

Za zaključek je Mikek Veber par besed namenila tudi trenutni situaciji in razmeram, v katerih delujejo fotografska in druga društva na področju ljubiteljske kulture in širše: »Vesela sem, da fotografi lahko delamo v teh koronačasih. Hudo pa je, ker je kultura povezovalna za nas, Slovence; znamo jo ceniti, sobivanje v tem oziru nas združuje. Ni prav, da smo vsak zase, ker tedaj nismo ljudje; človek je le človek. Če stopimo skupaj, naredimo 'vraga in pol', drugače pa nič,« je še dejala predsednica društva.

Omeniti velja tudi, da bo prihodnje leto Društvo ljubiteljev fotografije Krško obeležilo kar 25. obletnico svojega obstoja in delovanja na področju ljubiteljske fotografije. V znak podpore delovanja društva pa je tokratno razstavo obiskala tudi vodja JSKD OI Krško Tinka Vukič.

S pričujočo razstavo so člani društva znova dokazali, da se da ustvarjati tudi v teh časih, ko je v kulturno dogajanje krepko posegel koronavirus, zato je v imenu vseh članov društva Jožica Mikek Veber ob koncu dejala še naslednje: »Vsem delujočim društvom želimo, da jih pričakajo boljši časi.«

Odprtje razstave sta podprla JSKD OI Krško in Občina Krško, razstava pa bo odprta do 20. decembra 2021; obiskovalci si jo bodo lahko ogledali ob ponedeljkih med 10. in 12. uro ter ob sredah med 16. in 18. uro.

A. K.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»