Časopis za pokrajino Posavje
23.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Glasba bogati in povezuje

Objavljeno: Sreda, 11.05.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
MePZ Lisca Sevnica

Koncert je povezoval Ciril Dolinšek.

V soboto se je v sevniški kulturni dvorani odvijal koncert MePZ Lisca Sevnica z gosti – z izbranimi skladbami se je predstavil MePZ Slovenski dom Bazovica iz hrvaške Reke.

V uvodu se je MePZ Lisca Sevnica predstavil s skladbo Sanje koroškega skladatelja, organista in zborovodje Pavla Kernjaka ter nato v nadaljevanju še s petimi pesmimi – s slovensko ljudsko Domača hiša v priredbi Petre Stopar, s koroško ljudsko Da bi biwa liepa ura v priredbi Zdravka Švikaršiča, z istrsko ljudsko Moja mati ćuha kafe, slovensko ljudsko Rasti rožmarin in znano Avsenikovo, ki jo je priredil Vilko Avsenik, Gozdovi v mesečini.

MePZ Lisca Sevnica1

MePZ Lisca Sevnica vodi Petra Stopar.

MePZ Slovenski dom Bazovica Reka se je prav tako predstavil s šestimi skladbami – besedilo za pesem Jurjevanje je napisal Fran Žgur, glasbo Emil Adamič, za zbor jo je priredil Miro Kokol. Besedilo za skladbo Majska noč je napisal Ivan Trinko – Zamejski, glasbo Matija Tomc. Drago Gervais je prispeval besedilo za skladbo Sunce na Kvarneru, glasbo pa Josip Kaplan. V priredbi Janeza Močnika je veličastno zazvenelo besedilo pesmi Strunam Franceta Prešerna, za katero je glasbo napisal Davorin Jenko. V priredbi Radovana Gobca je zazvenela še slovenska ljudska pesem Mravlja je v mlin pelala. Z besedilom Ive Siljana in z glasbo Dušana Prašelja je gostujoči hrvaški pevski zbor zaključil svoj nastop s pesmijo Nasmijana Mare.

MEŠANI PEVSKI ZBOR LISCA SEVNICA

MePZ Bazovica

MePZ Slovenski dom Bazovica Reka z dirigentom in zborovodjo Zoranom Badjukom

Mešani pevski zbor Lisca Sevnica pomembno oblikuje kulturno življenje v Sevnici in tudi v širšem okolju. Začelo pa se je konec leta 1976, ko je Jože Pfeifer, takrat zaposlen v sevniškem tekstilnem podjetju Lisca, zbral okoli 80 pevcev, ki so se odzvali njegovemu vabilu, da ustanovijo mešani pevski zbor, ki bi sodelavce povezal ne le med delovnimi obveznostmi, ampak tudi v kulturnih dejavnostih. Prvi nastop je bil naslednjega leta za dan žena po vseh takratnih TOZD – na Senovem, v Krmelju, v Hrastniku in v Sevnici. Ker je pesem najmočnejše sredstvo za ohranjanje in prenašanje ljudskega izročila na več generacij, člani MePZ Lisca Sevnica vsako leto v domači kulturni dvorani pripravijo koncert, na katerega povabijo tudi slovenske zbore ter vokalne skupine iz bivše Jugoslavije. Tudi gostovali so – med Slovenci v Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Berlinu, Budimpešti, Pragi, na Dunaju in Reki, kjer se vedno izraža spontana želja jezikovne in kulturne dediščine. Odrski nastopi in predvsem velika želja po druženju in ustvarjanju jih je zaznamovala v letu 2013, ko so prijeli zlato Prešernovo plaketo za uspešno delo na področju ljubiteljske kulture.

Poslanstvo zbora, ki šteje 26 pevk in pevcev, je ohranjati lepo slovensko pesem in s petjem ljudske, narodne in umetne zborovske glasbe gojiti medsebojno druženje ter krepiti pozitivni del duha in ga deliti s poslušalci v bližnji in daljni okolici. V 45-letnem obdobju prepevanja je zbor vodilo kar nekaj zborovodij, ki so ga uspešno pripeljali do leta 2019, ko je zbor prevzela Petra Stopar, ki s svojo mladostno energijo in znanjem, daje zboru svežino in željo po nadaljnjem ustvarjanju.

MEPZ SLOVENSKI DOM BAZOVICA REKA

MePZ Lisca Sevnica4

Za pogostitev po zaključenem koncertu je poskrbel Aktiv žena Sevnica.

Slovensko kulturno-prosvetno društvo Bazovica iz Reke na Hrvaškem je bilo ustanovljeno leta 1947 in letos slavi 75 let neprekinjenega delovanja. Neguje jezik, kulturo in običaje Slovencev, ki živijo na reškem področju. Skozi druženje in aktivnosti v kulturnih in športno-rekreativnih skupinah izražajo svojo narodnostno identiteto in se vključujejo v lokalno skupnost ter povezujejo kulturo in dobre sosedske odnose med Hrvaško in Slovenijo.

Od ustanovitve do danes v društvu deluje mešani pevski zbor, ki poje slovenske ljudske in umetne pesmi pa tudi pesmi drugih narodov, saj vsaka lepa pesem plemeniti človekov duh ter zbližuje ljudi. V zboru poje tudi precej pevcev drugih narodnosti, domačinov, ki so vzljubili slovensko pesem in s tem tudi Društvo Bazovica. Zbor ne nastopa samo na prireditvah na domačem odru, ampak je zaželen in vabljen gost tudi zunaj meja Hrvaške, za svoje dosežke pa je prejel veliko priznanj in nagrad. Že od ustanovitve se mešani pevski zbor udeležuje pomembnih kulturnih prireditev v njihovem mestu, na Reki, v Sloveniji pa redno nastopa na reviji Primorska poje od leta 1973 ter na vseslovenskem taboru slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri stični že od leta 1974. Že deseto leto zbor vodi dirigent Zoran Badjuk.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam