Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Glasba jih združuje in povezuje že čudovitih 45 let

Objavljeno: Petek, 24.06.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
45 let MePZ Lisca Sevnica  (6)

MePZ Lisca Sevnica je v atriju sevniškega gradu s koncertom obeležil 45 let delovanja.

V včerajšnjem zgodnjem poletnem večeru se je v atriju sevniškega gradu odvijal koncert MePZ Lisca Sevnica, ki je z njim obeležil lanskoletno 45-letnico delovanja, saj najstarejši in edini še delujoči pevski zbor v občini Sevnica v letošnjem letu vstopa že v 46. leto delovanja.

»45 let delovanja zbora je prav gotovo odraz pridnosti, zavzetosti in velike ljubezni do petja in druženja. Pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Lisca Sevnica s ponosom predstavljajo kulturno in zborovsko življenje v naši občini in tudi izven nje. Njihov namen je vseskozi ohranjati lepo slovensko pesem in se s petjem ljudske, narodne in umetne zborovske glasbe med seboj povezovati, pomagati ...« je dejal v uvodu Ciril Dolinšek, moderator prijetnega večera, v katerem so se predstavili tudi učenke in učenci GŠ Sevnica.

PRVI ZBOROVODJA JOŽE PFEIFER

45 let MePZ Lisca Sevnica  (18)

Kot glasbeni gosti so nastopili različni sestavi GŠ Sevnica.

MePZ Lisca Sevnica je začel s svojim delovanjem leta 1976 na pobudo Jožeta Pfeiferja, takrat zaposlenega v tekstilni tovarni Lisca. Njegovemu vabilu se je odzvalo okoli 80 pevk in pevcev in nastal je mešani pevski zbor, ki je sodelavke in sodelavce povezal ne le med delovnimi obveznostmi, ampak tudi v kulturnih dejavnostih. Svoj prvi nastop so imeli naslednje leto, leta 1977, in sicer na dan žena po vseh takratnih TOZD podjetja Lisca na Senovem, v Krmelju, Hrastniku in v Sevnici. Jože Pfeifer je zbor vodil dobrih 20 let, nato se je zvrstilo nekaj drugih zborovodij, od leta 2019 pa ga vodi Petra Stopar in prva pesem, ki so jo zapeli sinoči pod njenim vodstvom, je bila pesem Rož, Podjuna, Zila. Nastopajoči so jo zapeli s prav posebnim namenom - to je bila prva pesem, ki so jo izvedli pevke in pevci pred dobrimi 45 leti, in še vedno jo radi zapojejo.

V nadaljevanju so se predstavili še se petimi pesmimi. Nežno je zazvenela pesem Sanje koroškega skladatelja Pavleta Kernjaka, nato slovenska ljudska Ko so fantje proti vasi šli, istrska ljudska Moja mati čuha kafe, koroška ljudska Rožce u hartelnu in O, Podjuna avtorice besedila Milke Hartman in skladatelja Radovana Gobca. V zaključnem delu so se predstavili še s slovensko ljudsko Domača hiša v priredbi Petre Stopar, s prekmursko ljudsko San se šetao v priredbi Tomaža Habeta, navdušili so tudi s pesmijo Žabe (avtor besedila Josip Stritar, uglasbitev Vinko Vodopivec), Gozdovi v mesečini bratov Avsenik in v priredbi Vilka Ovsenika ter z Avsenikovo pesmijo Viharnik.

MLADI GLASBENI GOSTI

45 let MePZ Lisca Sevnica  (52)

Jožica Traven (prejema šopek levo) je edina, ki prepeva v MePZ Lisca Sevnica od samega začetka in s šopkom rož se ji je zahvalila predsednica mešanega pevskega zbora Nada Novšak.

Pevke in pevci MePZ Lisca Sevnica se radi družijo s prijatelji glasbe, ki imajo podobne misli, želje in cilje. Na sinočnjem koncertu v atriju sevniškega gradu so v goste povabili učenke in učence Glasbene šole Sevnica v različnih sestavih. Kaja Vilčnik iz razreda učiteljice Karmen Zidar Kos se je predstavila s skladbo Snapping Fingers na citrah. Ema Štigl in Mihael Zeme iz razreda učiteljice Martine Prevejšek sta navdušila z zapeto pesmijo Tvoj srček bi rada imela iz operete Planinska roža. Na klavirju je mlado pevko in pevca spremljala učiteljica Eva Zec in ob njeni klavirski spremljavi se je predstavil še en pevski duet iz razreda učiteljice Martine Prevejšek – s pesmijo All I ask iz muzikala Fantom iz opere sta navdušila tudi Andreja Turk in Mihael Zeme. Komorna skupina klarinetov iz razreda učitelja Matica Nejca Kreče in Zmaga Tkavca – Enej Kozinc, Teja Jesih, Nija Bedek, Miha Vencelj –  se je skupaj z Maticem Nejcem Krečo predstavila z zimzeleno Tam, kjer sem doma pevca Edvina Fliserja in s pesmijo Za prijatelje kantavtorja Andreja Šifrerja.

GALLUSOVE ZNAČKE

Za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti je predsednik ZKD Sevnica Jože Novak podelil Gallusove značke. Bronasto Gallusovo značko za 5-letno udejstvovaje na glasbenem področju so prejeli Marjanca Slemenšek, Štefan Teraž in zborovodkinja Petra Stopar. Zlato Gallusovo značko za 15-letno udejstvovaje na glasbenem področju so prejeli Mirko Slemenšek, Marija Knez in Anka Jerše. Častno Gallusovo značko za izjemno dolgoletno udejstvovanje na glasbenem področju ljubiteljske kulture je prejel Jože Knez. Posebno priznanje Zveze kulturnih društev Sevnica pa je Jože Novak podelil Jožici Traven, ker je edina, ki prepeva v MePZ Lisca Sevnica od samega začetka in je tudi prejemnica vseh treh Gallusovih značk. Po prejemu posebnega priznanja je iz občinstva prišel vzlik: »Bravo, mami!«

V zaključku sta namenili zbranim na pevskem in glasbenem večeru nekaj prijaznih besed predsednica KD MePZ Lisca Sevnica Nada Novšak in zborovodkinja Petra Stopar, nato pa se je zaslišala še ena pesem – slovenska ljudska Vsakdo mora imeti prijatelja v priredbi Vlada Maguša. Poletni večer se je nadaljeval v druženju ob dobrotah Aktiva žena Sevnica in rujni kapljici dveh domačih vinogradnikov in vinarjev, Janka Kobala in Mirana Kozmusa.

S. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»